Vastgelegd. Over kunst en traumaverwerking

Hoe kan kunst bijdragen aan het verwerken van een trauma? Helpt het om een intense ervaring om te zetten in kunst? En hoe vind je passende uiting voor wat je hebt meegemaakt? Dat onderzoeken we in deze bijeenkomst naar aanleiding van de documentaire Vastgelegd.

In de documentaire Vastgelegd laten makers Batya Wolff en Arnoud Holleman zien hoe fotografie en film verweven zijn met de nawerking van de Holocaust in Batya’s familie. Haar vader Max Wolff kocht na de oorlog een camera en bewaart nu tienduizenden vastgelegde momenten in een enorm beeldarchief. Fotografie is zijn copingmechanisme om met zijn oorlogstrauma om te gaan, maar al fotograferend zette hij ook een rem op het leven van zijn dochter Batya. Deze middag gaan de makers van de documentaire, die op 7 juli wordt uitgezonden op NPO, in gesprek met een psycholoog over hoe kunst kan helpen bij de verwerking van trauma.

Over de sprekers

Batya Wolff heeft gewerkt als programma- en tentoonstellingsmaker voor het Joods Museum in Amsterdam en als onderzoeker en scenarist voor filmmaker Frans Weisz. Voor fototentoonstellingen maakte zij filmportretten waarin foto’s steeds de aanleiding vormden voor persoonlijke herinneringen en verhalen.

Arnoud Holleman is beeldend kunstenaar, schrijver en filmmaker – met een focus op de vloeiende relatie tussen beeld en betekenis. Zijn werk is opgenomen in de collecties van het Stedelijk Museum Amsterdam en het Frans Hals Museum in Haarlem. Voor de VPRO-televisie regisseerde hij documentaires en dramaseries. Hij doceert aan het Sandberg Instituut in Amsterdam. Na de voltooiing van hun documentaire Vastgelegd maakten Holleman en Wolff de installatie The Kiss of Life. Beelden uit een familiearchief voor het Joods Museum in Amsterdam.

Gerelateerde programma’s
07 04 22
Footnotes to the work of Joseph Beuys

Art and society are closely connected – what political, social and cultural implications are present in Joseph Beuys’ body of work? Did Beuys deliberately use his visual language to make himself forget or even idealize his war past? We delve into these and other questions with Hans Peter Riegel, Arie Hartog, Joseph Sassoon Semah and Ton Nijhuis.

Datum
Donderdag 7 apr 2022 17:00 – 18:30
Locatie
SPUI25
24 05 22
The Incredible Shrinking Man

The Incredible Shrinking Man is een artistiek en prijswinnend onderzoek van ontwerper-kunstenaar Arne Hendriks naar de mogelijkheden om een mens te creëren van vijftig centimeter, een mens die beter op aarde past. In deze theatrale lezing horen we over Hendriks’ speculatieve ontwerponderzoek naar de mogelijkheden en gevolgen van een mens van een halve meter lang.

Datum
Dinsdag 24 mei 2022 20:00 – 21:30
Locatie
SPUI25
21 06 22
Kunstonderwijs en de kracht van verbeelding
Dromen van post-precariteit

De cultuursector van de toekomst, hoe zou die eruit kunnen zien? In gesprek met kunstenaars, ontwerpers, onderzoekers en docenten verkennen we mogelijke scenario’s. De urgenties zijn overduidelijk: sociale onveiligheid, teruglopende bezoekersaantallen en een slecht functionerende arbeidsmarkt. Tijdens deze avond blijven we niet hangen in het herhalen van deze problematiek, maar richten we ons op consequenties en gevolgtrekkingen. Wat staat de cultuurwerkers van vandaag te doen?

Datum
Dinsdag 21 jun 2022 19:00 – 20:30
Locatie
SPUI25