20191017_taalleren
Vanzelfsprekend, of toch niet?

Taal leren

Het lijkt alsof mensen taalregels helemaal vanzelf leren, en dat ook alleen mensen hier goed in zijn. Maar is dat eigenlijk wel zo? Deze avond bespreken we interdisciplinair onderzoek naar het leren van taal bij mensen, machines en dieren. Ook kijken we naar mensen die misschien niet zo goed zijn in het leren van een taal en onderzoeken we hoe dit komt en wat hieraan te doen is.

Deze avond geeft Sybren Spit eerst een korte intro over het leren van kunsttalen bij mens machine en dier. Daarna gaat Judith Rispens dieper in op het leren van kunsttalen bij kinderen met een taalstoornis. Het programma wordt gemodereerd door Klaas Seinhorst.

Over de sprekers

Judith Rispens is hoogleraar Nederlandse Taalkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Zij heeft zowel Nederlands (RuG) gestudeerd als Spraak- en taalpathologie (Reading, VK). Ze is gepromoveerd op het gebied van taalstoornissen bij kinderen, en haar onderzoek en onderwijs concentreert zich op taalverwerving en taalverwerking bij mensen met en zonder taalproblemen.

Sybren Spit heeft Nederlands en Taalwetenschap gestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam. Daarna is hij aan dezelfde universiteit begonnen aan een promotieonderzoek over hoe kleuters taal leren. Tijdens zijn promotie communiceert Sybren ook veel over zijn onderzoek: onder andere in blogs op Kennislink en in het theater tijdens ScienceBattles.

Klaas Seinhorst (moderator) heeft Taalwetenschap gestudeerd aan de UvA en Universiteit Leiden. Hij werkt aan de UvA als promovendus en docent; in zijn promotietraject onderzoekt hij de leerbaarheid van klanksystemen.

Gerelateerde programma’s
01 02 21
Dit hebben wij in huis! #3
Aandacht voor Nederlandse Gebarentaal

In 2020 is de Nederlandse Gebarentaal (NGT) officieel erkend. Wie gebruiken eigenlijk NGT en hoe leren kinderen die taal? Er zijn ongeveer 15.000 dove NGT-gebaarders, maar ook nog horenden zoals ouders van dove kinderen, professionals en leraren.

Datum
Maandag 1 feb 2021 17:00 uur
Locatie
Online
19 11 19
Update Taal

Twee taalwetenschappers spreken je bij over interessante ontwikkelingen binnen hun vakgebied. Jeannette Schaeffer bespreekt wat nieuwe inzichten op het gebied van typische en atypische kindertaalontwikkeling betekenen voor bestaande taaltheorieën. Daarna vertelt Eva van Lier, gespecialiseerd in de vergelijkende taalwetenschap, over de verhouding tussen regels en uitzonderingen in de talen van de wereld.

Datum
Dinsdag 19 nov 2019 20:00 uur
Locatie
SPUI25