Stedevaart2
De presentatie van ‘Stedevaart’ van Jan Brokken

Steden & persoonlijkheden

In de veelgeprezen boeken Baltische zielen en De gloed van Sint-Petersburg dompelde Jan Brokken de lezer onder in de verhalen en cultuur van steden en plaatsen. En zijn reislust reikt veel verder, evenals zijn kennis over muziek, kunst en geschiedenis. Dat komt tot uiting in het rijk geïllustreerde Stedevaart.

In Stedevaart beschrijft Jan Brokken 20 steden aan de hand van 20 markante persoonlijkheden – beeldend kunstenaars, schrijvers, componisten, architecten, politici, geleerden of een boekbinder – die de geest van de stad incarneren. Stedevaart wordt gepresenteerd met het wervelende programma ‘Parade, het Parijs van Erik Satie’ waarmee Jan Brokken met Tobias Borsboom (piano) en Peter Vigh (altsaxofoon) door het land zal trekken. Zij voeren bekende en minder bekende werken uit van Erik Satie en Jan Brokken vertelt, aan de hand van het gelijknamige verhaal in Stedevaart, over een van de kortste en wonderlijkste theaterproducties die in Parijs tot stand kwam: Parade, met muziek van Erik Satie, decor en kostuums van Pablo Picasso, choreografie van Léonide Massine en uitvoering Les Ballets Russes. Onder het motto Sois moderne, Wees modern!

Over de spreker

Jan Brokken is schrijver van romans, reisverhalen en literaire non-fictie. Hij schreef onder meer De blinde passagiersMijn kleine waanzinBaltische zielenDe vergeldingDe Kozakkentuin en De rechtvaardigen. Veel van zijn werk is in diverse talen vertaald en verfilmd.