Thomas Heerma van Voss presenteert Adaptation

Schrijvers in het donker

Voor bioscoop Rialto maakt schrijver Basje Boer al enkele jaren de programmareeks Schrijvers in het Donker, waarin film en literatuur elkaar ontmoeten. In de eerste editie van een nieuw seizoen sprak zij Thomas Heerma van Voss over de rol die films spelen in zijn schrijverspraktijk – in het bijzonder Adaptation (Spike Jonze, 2002). Bekijk Adaptation op zaterdag 6 november, om 16.50 uur in Rialto.

Adaptation, een ingenieuze comedy geschreven door Charlie Kaufman, gaat over tweelingbroers (een dubbelrol van Nicolas Cage) die eigenlijk twee kanten van één man laten zien: Kaufman zelf. Ook speelt de film een absurdistisch spel met de manier waarop de realiteit zich verhoudt tot fictie. Voor de eerste editie van een nieuw seizoen Schrijvers in het donker ging Basje Boer in gesprek met Thomas Heerma van Voss over zijn keuzefilm Adaptation. Toepasselijk gekozen, volgens Boer: ‘Wat ik interessant vind aan Thomas’ werk is dat hij daarin twee kanten van zichzelf laat zien: Thomas de analyticus en Thomas de romanticus. In zijn romans, korte verhalen en essays probeert Thomas op kalme toon en in een heldere stijl tot de kern van de zaak te komen door deze van al zijn lagen te ontdoen. Tegelijkertijd is de romanticus in hem wel degelijk gevoelig voor dat wat zich níet laat ontleden – het poëtische, het ongrijpbare, het werkelijk raadselachtige.’

Voor de twee besproken fragmenten, zie hier (Mulholland Drive) en hier (Interstellar).

Over de sprekers

Basje Boer is schrijver. Ze heeft drie boeken op haar naam, waarvan de roman Nulversie (2019, Nijgh & Van Ditmar) de meest recente is. Daarnaast schrijft ze essays over film en andere cultuur, met name voor De Groene Amsterdammer.

Thomas Heerma van Voss bracht de romans De Allestafel en Stern uit. In 2014 volgde de verhalenbundel De derde persoon. In 2017 verscheen zijn essaybundel Plaatsvervangers, begin 2020 de roman Condities.

Gerelateerde programma’s
18 03 24
Osamu Dazai: een leven vol schaamte

De Japanse schrijver Osamu Dazai schreef een van Japans bestverkochte boeken allertijden: Als mens mislukt. Deze semi-autobiografische roman verscheen in Japan in 1948, enkele maanden voordat Dazai een eind aan zijn leven maakte. Lisanne Snelders gaat over dit bijzondere boek in gesprek met Ellen Deckwitz en Dazai-vertaler Luk Van Haute.

Datum
Maandag 18 mrt 2024 17:00 uur
Locatie
SPUI25
15 12 23
Over ‘het genie’ en de uitvinding van de atoombom
Gezicht van het kwaad

De uitvinding van de atoombom is een van vele wetenschappelijke uitvindingen die in boeken en films worden geframed als product van één briljant brein. Zo ging deze zomer de film Oppenheimer maar liefst drie uur lang over natuurkundige Robert Oppenheimer en diens ogenschijnlijk solistische uitvinding van de atoombom, en verscheen dit najaar de roman De MANIAC over de wiskundige John von Neumann. Een avond met Margriet van der Heijden, Martijn van Calmthout, Daan Mulder en Emma Zuiderveen over het nieuwe boek van Benjamín Labatut en de representatie van wetenschap in kunst en cultuur.

Datum
Vrijdag 15 dec 2023 20:00 uur
Locatie
SPUI25
04 12 23
De auteur leeft: Renate Dorrestein

Renate Dorrestein (1954-2018) was een prominente Nederlandse schrijver, journalist en feminist. Op haar debuut Buitenstaanders (1983) volgde een lange reeks stuk voor stuk veelgelezen romans, verhalen en essays. Dorrestein schreef over rafelrandjes en taboes, over de strakke maatschappelijke normen waar vooral vrouwen aan moeten voldoen. Tijdens De auteur leeft: Renate Dorrestein gaan liefhebbers en kenners van Dorresteins werk met elkaar in gesprek over wat haar goed zo goed maakt en waarom haar werk sinds de jaren tachtig inspireert.

Datum
Maandag 4 dec 2023 17:30 uur
Locatie
SPUI25