SPUI25-jubileumlezing door Andrea Wulf

Rebelse genieën

Individualisme, zelfbeschikking, vrijheid: het zijn centrale begrippen in onze maatschappij. Toch waren deze ideeën lange tijd niet vanzelfsprekend. Speciaal voor het 15-jarig jubileum van SPUI25 komt Andrea Wulf naar Amsterdam om te spreken over de wervelende geschiedenis van de eerste romantici en de uitvinding van het ‘zelf’, neergeschreven in haar nieuwe boek Rebelse Genieën.

Please note, this event will be in English

In Jena, een klein Duits universiteitsstadje, begon in de laatste jaren van de achttiende eeuw een bont genootschap op een radicaal nieuwe wijze na te denken over het ‘zelf’. Onder hen bevonden zich de dichters Goethe, Schiller en Novalis, de filosofen Fichte, Schelling en Hegel, de omstreden gebroeders Schlegel en de wetenschapper Alexander Von Humboldt. Spin in het web was de raadselachtige Caroline Schlegel. Ze filosofeerden over het scheppend vermogen van het zelf, de eenheid van de natuur en de ware aard van vrijheid – en daarmee ontketenden ze de Romantiek, een revolutie van de geest die tot op de dag van vandaag doorwerkt. Andrea Wulf vertelt deze avond niet alleen het verhaal van enkele van de briljantste figuren uit de geschiedenis, maar ook hoe we onszelf als middelpunt zijn gaan beschouwen, over het ontstaan van individuele vrijheden en over de dunne lijn tussen egoïsme en de vrije wil in.

Over de sprekers

Andrea Wulf  werd geboren in India, groeide op in Duitsland en is tegenwoordig woonachtig in Engeland. Ze schrijft voor The Guardian, Financial Times, LA Times en The New York Times. Haar boek De uitvinder van de natuur. Het avontuurlijke leven van Alexander von Humboldt was een internationale bestseller.  

Thomas Muntz is filosoof en politicoloog en doceert in de masterclass onderzoeksjournalistiek van platform Investico. Hij is tevens docent politieke filosofie en liberal arts aan de Universiteiten van Amsterdam en Tilburg.

 

Ter gelegenheid van ons jubileum nodigen we in 2022 bijzondere internationale gasten uit om hun licht te laten schijnen over actuele problemen en fenomenen. Karen Armstrong trapte af met Heilige Natuur, en Andrea Wulf geeft deze lezing nadat we bij ons vorige jubileum in 2017, haar boek De uitvinder van de natuur. Het avontuurlijke leven van Alexander von Humboldt als uitgangspunt namen voor de door Marjolijn van Heemstra gemaakte tweeakter. 

 

Over deze programmareeks
Gerelateerde programma’s
25 05 22
Karen Armstrong over onze omgang met natuur
De heilige natuur

Gedurende het grootste deel van de menselijke geschiedenis is de natuur als heilig beschouwd en geloofden we dat God of de goden alomtegenwoordig waren in de natuur. Nu leven we in een klimaatcrisis. Wat is er veranderd in onze omgang met de natuur? En kunnen we het tij nog keren? De Britse auteur Karen Armstrong spreekt in de Vondelkerk over de wezenlijke verbinding van de mens met de natuur, naar aanleiding van haar nieuwe boek De heilige natuur (Querido Facto), en gaat hierna in gesprek met schrijver Marjolijn van Heemstra.

Datum
Woensdag 25 mei 2022 20:00 uur
Locatie
Vondelkerk
14 10 21
Jaaropening SPUI25
Arita Baaijens x Marjolijn van Heemstra

Hoe verhouden wij ons tot de wereld om ons heen? Die veelomvattende vraag is door de coronapandemie onontkoombaar geworden; het virus en zijn maatschappelijke impact hebben onze relaties tot onszelf, elkaar, niet-menselijke dieren en de aarde onder een vergrootglas gelegd. Wij grijpen de jaaropening van SPUI25 aan om op intellectuele zwerftocht te gaan. Aan de hand van verkenners Arita Baaijens en Marjolijn van Heemstra exploreren we verhoudingen van de toekomst.

Datum
Donderdag 14 okt 2021 20:00 uur
Locatie
Aula