Queer in de kunst

In dit programma kijken we naar nieuwe uitingen van sekse en seks in de beeldende kunst, en werpen we een subversieve blik op de bestaande kunstcanon, naar aanleiding van het boek ‘QUEER!? Beeldende kunst in Europa 1969-2019’. Met o.a.: Evert van Straaten, Pelumi Adejumo, Toni Pape, Aynouk Tan en Bob van Toor (moderator).

Tijdens dit programma onderzoeken we naar aanleiding van het boek QUEER!? Beeldende kunst in Europa 1969-2019 hoe thema’s van seksualiteit, queer en genderfluïditeit door kunstenaars zijn behandeld en verbeeld. Sinds de demonstraties op het Binnenhof in 1969 tegen het beruchte artikel 248 bis en de Stonewallrellen in datzelfde jaar hebben steeds meer kunstenaars queer- en genderthema’s toegepast. Toch is er bij zowel kunstenaars als LHBTQ+ gemeenschappen discussie over wat die thema’s betekenen, hoe zich te definiëren, en de politieke verantwoordelijkheden en (on)mogelijkheden van queer in de kunst, bijvoorbeeld in de emancipatie van onderdrukte LHBTQ+- groepen. In QUEER!? worden zowel bekende als vergeten en genegeerde verhalen verteld, tegen de achtergrond van politieke omwentelingen, veranderende opvattingen over gender, groeiend raciaal en etnisch bewustzijn en meerduidige interpretaties van queer. Kunstwerken – van schilderijen tot nieuwe media, soms ontroerend, dan weer indringend, vaak ook met humor – uit Nederland en alle windstreken van Europa komen in dit programma ter sprake.

Moderatie: Bob van Toor

Gerelateerde programma’s
27 01 21
Under Attack in Central-Eastern Europe
Gender and Sexuality Studies

What are the historical, political, social and cultural sources of the attacks on Gender and Sexuality Studies in Central-Eastern Europe? Are they local or rather fueled by transnational conservative movements? What are possible strategies and solidarities (local and global) to counteract them? This roundtable is part of the ACES lecture series Gender and Sexuality in European (Geo)Politics.

Datum
Woensdag 27 jan 2021 16:30 – 18:00
Locatie
Online
28 11 19
Verhalen van het lichaam
Seksualiteit en haar mythes

Waarover praten we als we het hebben over seksualiteit? In onze taal en beeldcultuur vinden we een scala van mythes en limiterende concepten. Wat verstaan we bijvoorbeeld onder een libido? Heb je, ben je of krijg je er een?

Datum
Donderdag 28 nov 2019 20:00 – 21:30
Locatie
SPUI25