Alumni Talks

Milieuactivisme in Nederland

De verhouding van de mens tot de natuur is al lange tijd onderwerp van discussie. Waar we voorheen spraken over de verandering van het klimaat door invloeden van de mens, gaat het nu over een crisis van het klimaat. Een crisis waartegen velen zich lange tijd actief inzetten. Tijdens deze Alumni Talk duiken we in de geschiedenis van milieuactivisme en de staat van het hedendaagse mediaklimaat.

Deze avond gaan wetenschappers en milieuactivisten met elkaar in gesprek over de staat van milieuactivisme in Nederland. Universitair docent Geschiedenis Peter van Dam gaat in op de oorsprong van milieuactivisme en docent Mediastudies Maarten Reesink spreekt over de wijze waarop erover in de media verslag wordt gedaan. Milieuactivisten Jelle de Graaf en Anja Reimann schuiven aan bij een paneldiscussie met de andere sprekers, onder leiding van moderator Audilia Vaughn.

Over de sprekers

Peter van Dam is universitair docent aan de Universiteit van Amsterdam en coördinator van de onderzoeksgroep Milieu & Maatschappij. Hij doet onderzoek naar de geschiedenis van duurzaamheid.

Maarten Reesink is werkzaam bij de afdeling Media en Cultuur en het Instituut voor Disciplinaire Studies van de Universiteit van Amsterdam, waar hij sinds 2008 college geeft over mens-dierstudies (Human-Animal Studies). Daarnaast is hij mede-oprichter van het Centrum voor DierMens Studies.

Jelle de Graaf is UvA-alumnus Politicologie, intersectioneel activist, campaigner en strategisch adviseur.

Anja Reimann is gemeentelijk projectmanager en milieuactivist.

Audilla Vaughn (moderator).

Gerelateerde programma’s
06 09 23
Leren leven met natuurbranden

De wereld staat in brand. Van het Amerikaanse Westen tot aan Zuid-Europa bedreigen steeds frequentere en ernstigere branden de menselijke veiligheid, infrastructuur en ecosystemen. Ook in Nederland wordt voorspeld dat bosbranden steeds onbeheersbaar worden. Hoe te leven in een wereld die steeds vuriger wordt?

Datum
Woensdag 6 sep 2023 17:30 uur
Locatie
SPUI25
10 05 23
Ethiek, recht en democratie ten tijde van klimaatineenstorting
Rechten voor de natuur – De bomen spreken zich uit

De documentaire Rechtszaak in het park – de bomen spreken zich uit speculeert op een toekomst waarin niet-menselijke entiteiten, in dit geval de bomen van het Amstelpark, vijftig jaar na dato rechten krijgen. Na vertoning van de film, gaan kunstenaars, activisten en academici in gesprek over dit project en haar betekenis voor de ethiek, het recht en de democratie tegen de achtergrond van de klimaatcrisis.

Datum
Woensdag 10 mei 2023 20:00 uur
Locatie
SPUI25
18 04 23
Climate Change and Academia: What Role to Play?

What is the role of academics in confronting the climate crisis? Do academics have a special responsibility to get involved in climate justice activism? During this panel discussion, Gerrit Schaafsma discusses the subject with the academics Harriët Bergman, Thomas Wells, Anne Kervers, Christel van Eck and Marthe Wens.

Datum
Dinsdag 18 apr 2023 17:00 uur
Locatie
SPUI25