Robert Vuijsjes ode aan het leven van Sheila Gogol

Maak de wereld beter

Sheila Gogol, moeder van schrijver Robert Vuijsje, ontmoette Marilyn Monroe en Malcolm X, en was aanwezig bij historische momenten als de ‘I have a dream’-toespraak van Martin Luther King. Tot haar dood vorig jaar zette ze zich onvermoeibaar in voor vrede en verbinding. Nu heeft haar zoon Robert Vuijsje een ode geschreven: Maak de wereld beter, dat we deze avond presenteren, samen met de bijbehorende EO-documentaire Ongewoon Gewoon van Saskia van den Heuvel.

Sheila Gogol is in 1942 geboren in een Joods immigrantengezin in de Bronx, New York. Op haar achttiende ontvlucht ze haar ouderlijk huis voor een kort verblijf in Israël, maar de pacifistische Sheila vertrekt daar al snel omdat ze niet het leger in wil. Ze lift door Europa en ontmoet de Nederlandse student Bert Vuijsje. In 1962 trouwen ze.

In Nederland maakt Sheila carrière als docent Engels en vertaler. Ze wordt een bekende en geliefde persoonlijkheid in Joods Amsterdam, waar ze zich tot haar overlijden in 2022 inzet voor vrede in Israël en multiculturele verbinding in haar eigen stad. Op de laatste dag dat ze kon praten, vroeg zoon Robert haar naar de betekenis van het leven. ‘Try and make the world a better place,’ zei ze. ‘Dat is wat je moet proberen. In het Hebreeuws zeggen ze: tikkun olam, maak de wereld beter.’ In zijn gelijknamige boek beschrijft Robert het leven van zijn moeder, en zijn zoektocht naar hoe het verder moet, nu ze er niet meer is.

Tijdens deze presentatie gaat ook de bijbehorende documentaire Ongewoon Gewoon in première, die laat zien hoe Sheila Gogol zich onvermoeibaar heeft ingezet voor vrede en verbinding. De film zal worden ingeleid door de maakster, regisseur Saskia van den Heuvel, en door Alfred Edelstein, eindredacteur van de Joodse Programmering van de EO.

Over de sprekers

Robert Vuijsje publiceerde de romans Alleen maar nette mensen, dat werd bekroond met de Gouden Uil en waarvan meer dan 200.000 exemplaren werden verkocht, Beste vriend en Salomons oordeel, en de interview bundel Maar waar kom je écht vandaan?. Momenteel werkt hij aan zijn vierde roman.

Alfred Edelstein is eindredacteur van de Joodse Programmering van de EO. Deze redactie ontstond in 2016 na de opheffing van de kleine levensbeschouwelijke omroepen door het Kabinet Rutte II, waaronder de Joodse Omroep. Eind jaren zeventig begonnen als radioverslaggever, bereikte hij o.m. via een journalistieke post op het Haagse Binnenhof in 1992 de wereld van de documentaires.

Saskia van den Heuvel is onafhankelijk filmmaker. Ze studeerde zowel aan de School voor Journalistiek in Tilburg als aan de Filmacademie in Amsterdam en werkte voor omroepen als de IKON, AT5, VPRO, MTNL en de EO. In 2011 werd haar debuutdocumentaire Shades of Grey genomineerd voor een Gouden Kalf.

Gerelateerde programma’s
05 02 24
De auteur leeft: Hannes Meinkema!

In november 2022 overleed schrijver, dichter en literatuurwetenschapper Hannes Meinkema, waarna haar feministische cultroman En dan is er koffie (1976) snel herdrukt werd. Ze schreef echter heel veel meer: romans, essays, poëzie, thrillers, en met Ethel Portnoy richtte ze in 1978 het tijdschrift Chrysallis op, waar vrouwelijke auteurs voorrang genoten. Tijdens De auteur leeft: Hannes Meinkema! gaan liefhebbers en kenners van Meinkema’s werk met elkaar in gesprek over wat haar werk zo goed maakt en waarom het gelezen dient te worden.

Datum
Maandag 5 feb 2024 17:00 uur
Locatie
SPUI25
22 02 24
Een vergeten (kunst)geschiedenis met Volendam als stralend middelpunt
De ontdekking van Holland

Rond 1900 was Volendam een bruisende, internationale kunstenaarskolonie. Jan Brokken wekt deze onderbelichte episode uit de Nederlandse (kunst)geschiedenis in zijn nieuwe boek De ontdekking van Holland tot leven.

Datum
Donderdag 22 feb 2024 20:00 uur
Locatie
SPUI25
04 12 23
De auteur leeft: Renate Dorrestein

Renate Dorrestein (1954-2018) was een prominente Nederlandse schrijver, journalist en feminist. Op haar debuut Buitenstaanders (1983) volgde een lange reeks stuk voor stuk veelgelezen romans, verhalen en essays. Dorrestein schreef over rafelrandjes en taboes, over de strakke maatschappelijke normen waar vooral vrouwen aan moeten voldoen. Tijdens De auteur leeft: Renate Dorrestein gaan liefhebbers en kenners van Dorresteins werk met elkaar in gesprek over wat haar goed zo goed maakt en waarom haar werk sinds de jaren tachtig inspireert.

Datum
Maandag 4 dec 2023 17:30 uur
Locatie
SPUI25