20191121_lichaamenmacht
Foto door Alexander Krivitskiy via Pexels
Lichaam en macht

Toe-eigening en onteigening van het lichaam

Hoe geef je uitdrukking aan de autonomie van het lichaam, zijn daar nieuwe omgangsvormen voor nodig, een nieuwe taal? Waar moet deze autonomie uit bestaan en wat staat er op het spel wanneer deze niet goed wordt beschermd? Met: Sunny Bergman, Nora Turato, Anne Vegter en Maria Barnas.

In de slotaflevering van de serie Lichaam en macht werpt de Akademie van Kunsten onder redactie van Anne Vegter en Maria Barnas vragen op rond de autonomie van het lichaam, gezien vanuit de praktijk van de kunstenaar.

Sunny Bergman licht haar ideeën over het krachtenveld rond het lichaam toe aan de hand van fragmenten uit haar maatschappijkritische documentaires.

Anne Vegter en Maria Barnas leiden deze aflevering in met een gedicht waarin eigen vragen aan de orde komen over het lichaam dat ons in al haar vormen en voorkomens blijft ontglippen.

Over de sprekers

Sunny Bergman is documentairemaker, filmregisseur, (scenario)schrijver, programmamaker en activist. Zij maakte de veelbesproken documentaires Beperkt houdbaar (2007), Sletvrees (2013), Zwart als roet (2014) en Man made (2019).

Anne Vegter is dichter, prozaïst en toneelschrijver. Voor haar veelzijdige werk ontving zij onder meer de Woutertje Pieterseprijs, de Awater Poëzieprijs en de Anna Blamanprijs. Tussen 2013 en 2016 was zij Dichter des Vaderlands. Afgelopen jaar werd zij benoemd tot voorzitter van de Akademie van Kunsten.

Maria Barnas is dichter, schrijver en beeldend kunstenaar. Van haar hand verschenen de roman Altijd Augustus (2017) en de dichtbundel Nachtboot (2018). Ze is redacteur van De Gids.

Gerelateerde programma’s
17 10 19
Lichaam en macht
De blik. Het kijken naar en vanuit het lichaam

Het lichaam bevindt zich in een krachtenveld van verlangens, belangen en gewaarwordingen. Hoe kijken we naar het lichaam en wiens blik is daarbij bepalend? In de tweede aflevering van deze reeks bespreken makers hoe kijken naar en vanuit het lichaam terugkomt in hun werk. Met: Anne Vegter, Melanie Bojano, Basje Boer en Lex Bohlmeijer (moderator).

Datum
Donderdag 17 okt 2019 17:00 uur
Locatie
SPUI25
26 06 19
Lichaam en macht
Het hebben van een lichaam

Het lichaam bevindt zich in een krachtenveld van verlangens, belangen en gewaarwordingen. Hoe kijken we naar het lichaam en wiens blik is daarbij bepalend? In de eerste aflevering van deze reeks bespreken makers in welke mate het hebben van een lichaam hun leven en werk heeft beïnvloed. Met: Helen Verhoeven, Maria Barnas, Manon Uphoff, Lex Bohlmeijer (moderator).

Datum
Woensdag 26 jun 2019 17:00 uur
Locatie
SPUI25