Leven in de verbeelding. Een avond over Hella S. Haasse (1918-2011)

Naar aanleiding van de biografie Leven in de verbeelding van Aleid Truijens reflecteren we tijdens deze avond op het leven en oeuvre van Hella S. Haasse (1918-2011). Met optredens van Aleid Truijens, Thomas Heerma van Voss, Ellen van Lelyveld, Maaike Meijer, Jamal Ouariachi en Manon Uphoff, en bijdragen van Merel van den Berg, Alissa van den Berg en Patricia de Groot. Presentatie: Roos van Rijswijk.

Let op! Locatie: Aula, Lutherse Kerk

Op 29 september 2011 overleed Hella S. Haasse op 93-jarige leeftijd. Ze liet een groot, veelzijdig en indrukwekkend literair oeuvre na. In de loop van haar leven groeide zij in haar publieke rol van wijze, vriendelijke en evenwichtige beschouwer. Maar wie zat er achter het welbekende beeld dat van haar bestond?

Voor haar biografie Leven in de verbeelding kreeg Aleid Truijens de medewerking van de erfgenamen en toegang tot het gehele literaire en persoonlijke archief. Haar lovend ontvangen biografie toont hoe Haasse het conventionele leven probeerde te leiden dat van haar verwacht werd, terwijl ze haar toevlucht zocht in haar verbeelding – alleen daar voelde ze zich thuis. Naar aanleiding van deze biografie reflecteren uiteenlopende sprekers deze avond op het leven en oeuvre van Haasse.

Over de sprekers

Aleid Truijens is schrijver en columnist, recensent en interviewer voor de Volkskrant. Zij publiceerde twee romans en behalve de biografie van Hella S. Haasse, Leven in de verbeelding, schreef ze de biografie van F.B. Hotz, Geluk kun je alleen schilderen. Daarnaast is ze mede-initiatiefnemer van de Joost Zwagerman Essayprijs.

Maaike Meijer is biograaf, literatuurwetenschapper en emeritus hoogleraar genderstudies aan de Universiteit Maastricht. Zij schrijft over poëzie, populaire cultuur, biografie, feminisme en hedendaagse verbeeldingen van mannelijkheid. In 2011 verscheen haar biografie van de dichter M. Vasalis en in 2018 Hemelse mevrouw Frederike, een biografie over F. Harmsen van Beek, genomineerd voor de Book Spot Prijs. Zij werkt nu aan een boek over verbeelding van mannelijkheid in literatuur en film – werktitel ‘Radeloze helden’ – waaruit voorpublicaties verschijnen in De Groene Amsterdammer.

Thomas Heerma van Voss bracht de romans De Allestafel en Stern uit. In 2014 volgde de verhalenbundel De derde persoon. In 2017 verscheen zijn essaybundel Plaatsvervangers. Begin 2020 verscheen zijn roman Condities en onlangs de verhalenbundel Passagiers/achterblijvers.

Manon Uphoff is schrijver, scenarist en beeldend kunstenaar. Zij debuteerde in 1995 met de verhalenbundel Begeerte, die genomineerd werd voor de AKO Literatuurprijs, de Anton Wachterprijs en de ECI prijs. Haar meest recente boek, Vallen is als vliegen (2019), stond op de shortlists van de Bookspot Literatuurprijs, de Opzij Literatuurprijs en de Libris Literatuur Prijs.

Jamal Ouariachi ontving voor zijn vierde roman Een honger zowel de BNG Bank Literatuurprijs als de European Union Prize for Literature. Het boek werd in acht talen vertaald. Ouariachi is columnist bij dagblad Trouw. In De Standaard publiceert hij regelmatig essays. Hij schreef teksten voor Het Zuidelijk Toneel en De Theatertroep. Herfstdraad, zijn nieuwste roman, is onlangs verschenen.

Patricia de Groot is sinds 1997 redacteur van Uitgeverij Querido. Ze debuteerde in 2002 als prozaschrijver met De achteroverval, gevolgd door Op de kop en Derde. In 2008 maakte zij de fotobiografie Ik besta in wat ik schrijf. Hella S. Haasse in beeld.

Ellen van Lelyveld is pianist en pianopedagoog. Zij werkte mee aan thema- en kamermuziekconcerten en was verbonden aan Artez-Conservatorium. Naast haar docentschap coördineerde zij daar een project over lichamelijke en mentale processen tijdens het musiceren en publiceerde hierover in Oktaaf en Arco. Zij publiceerde de solo-cd Klankstof en een boek met dubbel-cd Altijd Piano (Uitgeverij Rubinstein) over muziek in het leven van haar moeder Hella S. Haasse.

Merel van den Berg studeerde aan de Gerrit Rietveld Academie en werkt sindsdien als grafisch ontwerper/art director. Zij is de kleindochter van Hella S. Haasse.

Alissa van den Berg studeerde Nederlands aan de UvA en werkt sindsdien als copywriter en (bedrijfs)journalist. Begin 2022 hing zij haar commerciële pen aan de wilgen om eigen verhalen en columns te schrijven. Zij is de kleindochter van Hella S. Haasse.

Roos van Rijswijk (moderator) is schrijver en organisator. Zij interviewt en presenteert op podia. Daarnaast recenseert zij vertaalde fictie voor NRC Handelsblad en is zij docent aan de Schrijversvakschool. Ze debuteerde met de roman Onheilig, die werd bekroond met de Anton Wachterprijs. Door de Volkskrant werd ze uitgeroepen tot Talent van het Jaar. Ze publiceerde verhalen in onder meer De Revisor, De Gids en Das Magazin. In 2021 verscheen haar verhalenbundel De dwaler.

 

Gerelateerde programma’s
09 11 23
Theo Thijssen: schrijver, schoolmeester en socialist

Theo Thijssen (1879–1943) is vooral bekend als schrijver van Kees de jongen (1923), maar Thijssen was zo veel méér. In de nieuwe biografie schetst Peter-Paul de Baar een beeld van Thijssen als mens en literator en toont hij hoe actueel veel van zijn ideeën over onderwijs nog steeds zijn. Ons panel van liefhebbers en deskundigen buigt zich vanavond over de nalatenschap van deze schrijver, schoolmeester en socialist.

Datum
Donderdag 9 nov 2023 20:00 uur
Locatie
Aula
04 12 23
De auteur leeft: Renate Dorrestein

Renate Dorrestein (1954-2018) was een prominente Nederlandse schrijver, journalist en feminist. Op haar debuut Buitenstaanders (1983) volgde een lange reeks stuk voor stuk veelgelezen romans, verhalen en essays. Dorrestein schreef over rafelrandjes en taboes, over de strakke maatschappelijke normen waar vooral vrouwen aan moeten voldoen. Tijdens De auteur leeft: Renate Dorrestein gaan liefhebbers en kenners van Dorresteins werk met elkaar in gesprek over wat haar goed zo goed maakt en waarom haar werk sinds de jaren tachtig inspireert.

Datum
Maandag 4 dec 2023 17:30 uur
Locatie
SPUI25
25 01 24
Homoseksualiteit op het snijvlak van literatuur en wetenschap
Anders dan de anderen

In haar boek Anders dan de anderen laat emeritus hoogleraar Mary Kemperink zien hoe er in West-Europa vanaf de negentiende eeuw een beeld ontstond van homoseksualiteit als een bijzondere identiteit: homoseksuele mannen en vrouwen waren ‘anders’ dan ‘gewone’ mensen. Met dit beeld waren allerlei stereotypen en vooroordelen gemoeid, waarvan vele doorwerken tot op de dag van vandaag.

Datum
Donderdag 25 jan 2024 17:00 uur
Locatie
SPUI25