Le Mage du Kremlin: Margot Dijkgraaf interviewt Giuliano da Empoli

Op deze avond vindt een langverwachte ontmoeting plaats met de Italiaans-Zwitserse Franstalige schrijver Giuliano da Empoli. Hij won de Nederlandse Choix Goncourt 2022 met zijn boek Le Mage du Kremlin, De Kremlin Fluisteraar. Margot Dijkgraaf gaat met hem in gesprek over zijn boek en schrijverschap.

Let op: de voertaal van dit programma is Engels.

We noemden hem de ‘tovenaar van het Kremlin’. De enigmatische Vadim Baranov was filmregisseur en daarna producent van reality-tv-programma’s voordat hij de éminence grise van Poetin werd. Nadat hij ontslag nam als politiek adviseur, verdubbelden de fabelachtige verhalen over hem, waarbij niemand het valse nog van het ware kon onderscheiden. Tot hij op een nacht zijn verhaal toevertrouwt aan de verteller van dit boek. Dit verhaal dompelt ons onder in het hart van de Russische macht, waar hovelingen en oligarchen een constante oorlog voeren.

Over de sprekers

Giuliano da Empoli is schrijver, journalist en directeur van de Italiaanse denktank Volta. Eerder was hij locoburgemeester van Cultuur in Florence en politiek adviseur van Matteo Renzi. Hij studeerde rechten aan de Sapienza Universiteit in Rome en heeft een master in politieke wetenschappen van het Institut d’études politiques in Parijs. Hij richtte Volta op in 2016 en bracht verschillende boeken uit, waaronder meest recent The Engineers of Chaos (2019). Ook levert hij regelmatig bijdragen aan Italiaanse publicaties, waaronder Il Corriere della Sera en La Repubblica, en is ook gastheer van een wekelijks radioprogramma.

Margot Dijkgraaf is literatuurcriticus, schrijver, interviewer en curator. Ze publiceerde boeken over Franse en Europese letteren. In 2009 werd zij benoemd tot Chevalier de la Légion d’Honneur, en in 2021 ontving zij de Gouden Ganzenveer. Haar recentste boek is In de voetsporen van mijn grootvader (Atlas Contact).

Gerelateerde programma’s
25 01 24
Homoseksualiteit op het snijvlak van literatuur en wetenschap
Anders dan de anderen

In haar boek Anders dan de anderen laat emeritus hoogleraar Mary Kemperink zien hoe er in West-Europa vanaf de negentiende eeuw een beeld ontstond van homoseksualiteit als een bijzondere identiteit: homoseksuele mannen en vrouwen waren ‘anders’ dan ‘gewone’ mensen. Met dit beeld waren allerlei stereotypen en vooroordelen gemoeid, waarvan vele doorwerken tot op de dag van vandaag.

Datum
Donderdag 25 jan 2024 17:00 uur
Locatie
SPUI25
14 12 23
Uit de schatkamer van Johan Polak
Op weg naar het einde van Gerard Reve

Ter gelegenheid van de honderdste geboortedag van Gerard Reve verschijnt een facsimile-uitgave van de handschriften van zijn brievenboek Op weg naar het einde, die zich bevinden in het archief van de gerenommeerde Amsterdamse uitgever en boekhandelaar Johan Polak. Kenners en liefhebbers gaan in gesprek over onder meer de totstandkoming van deze editie, het archief van Polak en het belang van Reve voor de huidige generatie lezers en letterkundigen.

Datum
Donderdag 14 dec 2023 20:00 uur
Locatie
SPUI25
09 11 23
Theo Thijssen: schrijver, schoolmeester en socialist

Theo Thijssen (1879–1943) is vooral bekend als schrijver van Kees de jongen (1923), maar Thijssen was zo veel méér. In de nieuwe biografie schetst Peter-Paul de Baar een beeld van Thijssen als mens en literator en toont hij hoe actueel veel van zijn ideeën over onderwijs nog steeds zijn. Ons panel van liefhebbers en deskundigen buigt zich vanavond over de nalatenschap van deze schrijver, schoolmeester en socialist.

Datum
Donderdag 9 nov 2023 20:00 uur
Locatie
Aula