20190405_liefde
De liefde, vrouwelijke seksualiteit en autonomie

L’amour Duras

‘De geheimzinnige dood te sterven van minnaars zonder liefde’. Wat spreekt meer tot de verbeelding, en wat is ongrijpbaarder dan de liefde? Niemand weet precies wat het is en toch bepaalt het in grote mate ons leven. In dit programma verdiepen we ons in het werk van Marguerite Duras.

Na de serie Weiblicher Akt, waarin theatergroep Maatschappij Discordia vrouwen als Iokaste, Lady Macbeth en Marguerite Gautier een andere afloop van hun levensverhaal gunden, beginnen zij nu met een serie over De Liefde zoals die door vrouwen wordt beschreven. Hoe komen we aan onze ideeën over hoe relaties zouden moeten zijn, en werken deze nog wel voor ons?

In dit eerste deel L’amour Duras verdiepen we ons in het werk van Marguerite Duras (1914-1996). Als geen andere schrijfster was ze haar hele leven hartstochtelijk bezig om haar eerste liefdeservaring onder woorden te brengen in allerlei variaties. Uitgangspunt van L’amour Duras is Duras’ eerste liefdeservaring als 15 en een half jarig meisje in Indochina met een veel oudere minnaar, een ervaring die ze op vier verschillende momenten in haar leven steeds weer anders beschreven heeft in vier verschillende romans.

Over de sprekers

Heleen Debruyne studeerde geschiedenis en journalistiek. De plantrekkers is haar romandebuut en verscheen in het voorjaar van 2016. Daarnaast schreef ze samen met Anaïs van Ertvelde Vuile lakens; een hedendaagse visie op seksualiteit waaruit blijkt dat seksuele vrijheid een illusie is. Ze werkt bij radio Klara en heeft een column in Humo.

Joyce Roodnat gaf de studie neerlandistiek aan de VU in Amsterdam eraan zodra ze journalist kon worden bij de kunstredactie van NRC Handelsblad. Daar schreef ze eerst over film, wat ze uitbouwde met podiumkunsten, literatuur en beeldende kunst. Ze is cultureel commentator bij NRC en schrijft wekelijks een critic’s notebook in het Cultureel Supplement. Ze nam in verschillende essays nadrukkelijk stelling in het #MeToo-debat. Ze publiceerde twee romans, en o.m. de essaybundels Vrouwen zijn leuker en Wat wil de vrouw. 

Annette Kouwenhoven studeerde een korte tijd filosofie aan de Universiteit van Amsterdam voordat ze overstapte naar de Amsterdamse Toneelschool. Sinds de oprichting van Maatschappij Discordia in 1982 is ze vast verbonden aan dit toneelspelerscollectief, waarmee ze gemiddeld drie voorstellingen per jaar maakt en toert. Tussen de bedrijven door geeft ze af en toe les aan diverse toneelscholen/initiatieven.

Margijn Bosch is sinds 1992 toneelspeler bij toneelgezelschap ’tBarre Land. Regelmatig samengewerkt met verschillende toneelgezelschappen (Discordia, theatertroep, tijdelijke-samenscholing, De Veere, en de schrijvers/vertalers Bindervoet&Henkes ). Maakt sinds 2012 jaarlijks een voorstelling met studenten van de toneelschool in Utrecht (HKU).

Miranda Prein studeerde Theaterwetenschap aan de UvA. Daarna werkte ze bij DASARTS en sinds 1996 is ze als theatermaker vast verbonden aan Maatschappij Discordia, waar ze één van de initiatiefnemers van de serie Weiblichter Akt (sinds 2011) is. Af en toe geeft ze les aan studenten op diverse opleidingen.

Over Vereniging Maatschappij Discordia

Discordia is een toneelspelerscollectief opgericht in 1982. Het gezelschap bestaat momenteel uit 4 vaste leden: Jan Joris Lamers, Matthias de Koning, Annette Kouwenhoven (alle drie medeoprichters) en Miranda Prein. Het repertoire is erg divers en omvat zowel werk van moderne Europese schrijvers als Beckett, Bernhard, Herzberg, Handke en Strauss als ook zelf gemaakte montage stukken rond een thema als ‘eenheid tijd plaats’ of Kant’s ‘ding an sich’.

Gerelateerde programma’s
13 04 22
Het naoorlogse beleid ten aanzien van Duitsers in Nederland
Afrekenen met de vijand

Op 20 oktober 1944 verklaarde de Nederlandse regering in ballingschap in Londen alle Duitsers in het Nederlands koninkrijk tot vijandelijk onderdanen. Wat was de impact van dit Nederlandse beleid voor Duitse Nederlanders en de generaties die volgden? Naar aanleiding van haar boek ‘Afrekenen met de vijand’ gaat Marieke Oprel hierover in gesprek.

Datum
Woensdag 13 apr 2022 17:00 – 18:30
Locatie
SPUI25
01 10 21
Letteren Live #15

In aflevering 15 van Letteren Live interviewt Marjolijn de Cocq Imme Dros over haar nieuwe roman Gisterland (Van Oorschot). Mariken Heitman en Kenneth van Zijl gaan in gesprek over Heitmans nieuwe roman Wormmaan (Atlas Contact). Tussendoor schijnt Roeland Dobbelaer zijn licht op twee romans die dit jaar verschenen over Frida Kahlo bij uitgeverij Orlando.

Datum
Vrijdag 1 okt 2021 12:00 – 13:00
Locatie
Online
22 09 21
Race and Common Humanity in Enlightenment Thought
The Color of Equality

The Enlightenment is often either praised as the wellspring of egalitarianism and the modern philosophy of human rights or blamed as the source of racism, sexism, and all that has gone wrong in modernity. On the basis of his new book, The Color of Equality: Race and Common Humanity in Enlightenment Thought (University of Pennsylvania Press), historian Devin J. Vartija will discuss the contradictory legacy of the Enlightenment together with Shiru Lim, Amada M’charek, Silvia Sebastiani and Alicia Montoya.

Datum
Woensdag 22 sep 2021 17:00 – 18:30
Locatie
SPUI25