Lancering FAR TOO CLOSE

Koloniale echo’s in het Universiteitskwartier

Welke verhalen huizen er in de gebouwen waar we college volgen en studeren? Met die vraag startte de zoektocht van de vier makers van FAR TOO CLOSE, een zesdelige podcast over de nabijheid van het koloniale verleden. De podcast legt het vergeten en verzwegen koloniale verleden van zes UvA-gebouwen in het Universiteitskwartier bloot. Wat moeten we vandaag de dag met een verleden dat zo ver weg voelt, maar eigenlijk nog heel dichtbij is?

Bij de ingang van de zaal word je gevraagd om je coronatoegangsbewijs te tonen.

In FAR TOO CLOSE gaan vier (ex-)UvA-studenten – Maartje van Bennekom, Laure Lambert, Maaike de Kleijn en Iris van der Werff – op onderzoek uit. In zes afleveringen nemen zij je mee langs verschillende UvA-locaties in het Universiteitskwartier: het Athenaeum Illustre, de Waag, het Binnengasthuis, het Spinhuis, het Bushuis/Oost-Indisch Huis en het Universiteitstheater. De vier makers bezoeken de gebouwen, duiken de archieven in en gaan in gesprek met verschillende experts over de erfenissen van het koloniale verleden.

Tijdens dit programma wordt de podcast feestelijk gelanceerd met bijdragen van de initiator van de podcast, Ghanima Kowsoleea, de vier makers, én gastsprekers die ook in de podcast te horen zijn: Dan Afrifa en Astrid Elburg. De eerste afleveringen van FAR TOO CLOSE zijn vanaf 8 december te beluisteren via je favoriete podcast-app.

Over de sprekers

Ghanima Kowsoleea is projectleider bij VOX-POP, de creative space van de faculteit Geesteswetenschappen van de UvA. Daarnaast is ze curator Public Program bij het Amsterdam Museum en was ze in 2019-2020 diversiteitscoördinator voor de Faculteit Geesteswetenschappen. In haar werk slaat Ghanima een brug tussen kunst, wetenschap en de samenleving. Vanuit haar positie bij VOX-POP initieerde ze samen met de masteropleiding Publieksgeschiedenis een project om de vergeten en verzwegen geschiedenissen van UvA-gebouwen bloot te leggen. Dat resulteerde in de podcast FAR TOO CLOSE.

Dan Afrifa is een Ghanees-Amsterdamse schrijver, columnist, journalist en historicus. Hij schrijft onder meer voor Het Parool, Folia, en De Groene Amsterdammer. In eigen beheer bracht hij vanaf 2017 vier boeken uit: Kumasi, Amsterdam, Paris en London. Dan is ook te gast in FAR TOO CLOSE. In aflevering 1 gaat hij in gesprek met Fred Weerman, de decaan van de faculteit Geesteswetenschappen van de UvA.

Astrid Elburg is organisatie-adviseur in ethisch, strategisch en persoonlijk leiderschap. Zij brengt individuen en organisaties in beweging door praktijkgerichte en werkbare concepten. Daarnaast is ze reeds jaren honoursdocent aan de VU, waar ze ‘Vorming in vloeibare tijden’ doceert, dat handelt over leiderschap in de 21e eeuw. In aflevering 6 van de podcast spreken we met Astrid over het concept van individuele verantwoordelijkheid en oorspronkelijkheid.

Gerelateerde programma’s
15 05 24
De vrouwen die de Nederlanden vormden
Moeders des Vaderlands

De geschiedenis van de Nederlanden is niet alleen gevormd door mannen, maar ook door een aantal krachtige en invloedrijke vrouwen. Tot nu toe hebben zij weinig erkenning gekregen voor hun cruciale bijdrage aan de vorming van Nederland en België. Dit verzuim wordt rechtgezet in de nieuwe uitgave Moeders des Vaderlands, die tijdens deze boekpresentatie wordt gelanceerd.

Datum
Woensdag 15 mei 2024 17:00 uur
Locatie
SPUI25
13 06 24
‘Sta op en herinner jezelf’
Het vrouwelijke personage als mens

In Moeders.Heiligen, de debuutroman van Dieuwertje Mertens, maken we kennis met vijf vrouwen die elk op eigen wijze geklonken zijn aan mythes en moederschap. Kunnen zij  ontsnappen aan de verhalen die hen hebben gevormd? Wat vertellen Mercedes, Maria, Marian, Clémence en Graziella ons over ‘het vrouwelijke personage’ anno 2024? Hoe is het met haar vrijheid gesteld? Joyce Roodnat, Marja Pruis en Dieuwertje Mertens gaan in gesprek.

Datum
Donderdag 13 jun 2024 17:00 uur
Locatie
SPUI25
31 01 24
Economische collaboratie tijdens de Tweede Wereldoorlog: een onverwerkt verleden?

Tijdens de Tweede Wereldoorlog collaboreerde het handelsleven op grote schaal. Bleef de economisch-pragmatische ‘Nederlandse’ koopman niet te veel op een voetstuk staan na de oorlog Journalist Arjen van Veelen, econoom Ariëtte Dekker en historicus Merel Leeman onderzoeken deze afgeblazen berechting van het economische leven naar aanleiding van haar onlangs gepubliceerde boek De Keien. Rotterdamse studenten tussen handel en verzet, 1940-1945.

Datum
Woensdag 31 jan 2024 20:00 uur
Locatie
SPUI25