© Archives New Zealand
Miek de Langenlezing door Ybo Buruma

Kinderrechten en jeugdliteratuur

De manier waarop wij over kinderen denken beïnvloedt het kinderstrafrecht. Pietje Bell, Ciske de Rat, Pluk van de Petteflat – ze lieten hun sporen na in wet en rechtspraak. Hoe staat het nu met het beeld van het kind in jeugdliteratuur en wat is de invloed daarvan op het strafrechtelijk beleid? Prof. mr. Ybo Buruma gaat tijdens de Miek de Langenlezing in op de vervlechting van kinderrechten en jeugdliteratuur.

Bij de ingang van de zaal word je gevraagd om je coronatoegangsbewijs te tonen.

Dit programma is ook online bij te wonen.

Dit is de eerste editie van de Miek de Langenlezing, een initiatief van het Centre for Children’s Rights Amsterdam, opgedragen aan Miek de Langen (1930-2019). Miek de Langen was een voorvechter voor de rechten van het kind. Zij koos ‘De Kant van het Kind’, zoals ook de titel van het aan haar opgedragen ‘Liber Amicorum’ luidde. De Langen deed dat niet alleen in geschrifte, vanuit haar functie als hoogleraar Jeugdrecht aan de UvA (1976-1992), maar bracht dit ook in de praktijk. In 1985 richtte zij de Kinderrechtswinkel op waar kinderen konden aankloppen voor informatie en advies bij problemen op juridisch gebied en waar aan hen ook daadwerkelijke rechtshulp kon worden verleend. Miek de Langen is een bron van inspiratie en een voorbeeld waar het ging en gaat om het ontwikkelen van een gevoeligheid voor kinderrechten.

Over de sprekers

Ybo Buruma is sinds 2011 raadsheer in de Hoge Raad. Hij studeerde criminologie en strafrecht en promoveerde in 1993. Voor zijn toetreden tot de Hoge Raad was Buruma hoogleraar straf(proces)recht aan de Radboud Universiteit Nijmegen en hoofddocent aan de Rijksuniversiteit Leiden. Ook is Buruma redacteur van het Nederlands Juristen Blad.

Rein Odink is kinderrechter en teamvoorzitter van de afdeling Familie & Jeugd bij de Rechtbank Amsterdam. Eerder was hij voorzitter van een van de drie strafteams van de rechtbank.

Chantal Mak (moderator) is hoogleraar Privaatrecht, in het bijzonder fundamentele rechten en privaatrecht aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Universiteit van Amsterdam. Zij is bestuurslid van het Centre for Children’s Rights Amsterdam.

Laura Burgers is jurist en schrijver. Aan de UvA onderzoekt zij klimaatrechtszaken en de rechten voor natuur. Samen met haar vader Simon Burgers publiceerde zij de jeugdromans Copycat (2011) en Het Morelliprincipe (2014). In 2020 verscheen van onder andere haar hand ‘De stem van de Noordzee’ bij Boom Filosofie, dat werd genomineerd voor de Socratesbeker.

Gerelateerde programma’s
08 12 23
Miek de Langen-lezing 2023 door Britta van Beers
De bescherming van kinderrechten op de internationale voortplantingsmarkt

Het aantal kinderen dat dankzij kunstmatige voortplanting wordt geboren neemt wereldwijd toe. IVF, kunstmatige inseminatie, draagmoederschap en sperma- en eiceldonatie bieden kansen aan wensouders. Tegelijkertijd zijn deze technieken inmiddels onderdeel geworden van een wereldwijde voortplantingsmarkt. Hoe kunnen de rechten van kinderen in deze hoogtechnologische, internationale en economische context worden beschermd? Britta van Beers spreekt de Miek de Langen-lezing 2023 uit.

Datum
Vrijdag 8 dec 2023 20:00 uur
Locatie
SPUI25
12 06 24
Objective Data? The Ways That Gender Bias Can Enter the Data Pipeline

Data is not objective. In this event, we discuss how gender bias infiltrates the data pipeline, shaping the algorithmic outputs encountered in everyday experiences.

Datum
Woensdag 12 jun 2024 17:00 uur
Locatie
SPUI25
11 12 23
Ken jezelf: een filosofische en literaire zoektocht

Kan ik authentiek zijn? Hoe eerlijk kan ik over mezelf zijn? Is mijn woede soms ongepast? En is mijn schaamte altijd terecht? In haar nieuwe boek Ken jezelf stelt Tinneke Beeckman aan de hand van werken uit de filosofie en wereldliteratuur zich een aantal fundamentele vragen. Vanavond nemen we het ‘ik’ uit deze klassieke teksten onder de loep, evenals het ‘ik’ uit de hedendaagse (non)fictie. Hoe wordt het ‘ik’ al schrijvend en lezend vormgegeven?

Datum
Maandag 11 dec 2023 20:00 uur
Locatie
SPUI25