191127_beeldjoopschippers.jpg
© Istockphoto

Jongeren (last)dragers van de toekomst?

Jongeren worden gezien als de dragers van de toekomst, maar het wordt duidelijk dat de samenleving wel erg sterk steunt op hun inzet en flexibiliteit. Wat heeft de arbeidsmarkt van de toekomst voor jongeren in petto? Welke eisen worden aan hen gesteld? Wie zijn potentieel succesvol op de arbeidsmarkt van morgen en wie lopen het risico tussen wal en schip te vallen? Wat kunnen we doen om iedereen binnenboord te houden?

Tijdens dit programma presenteert arbeidseconoom Joop Schippers zijn whitepaper over jongeren en de arbeidsmarkt van (over)morgen. Hij geeft hiermee diepgang aan een actueel thema dat onlangs door de Sociaal-Economische Raad naar voren is gebracht in het rapport Hoge verwachtingen. Schippers deed als NSvP/NIAS-fellow onderzoek naar deze problematiek. Welke politieke en maatschappelijke veranderingen zijn nodig? Hierover gaat Schippers in gesprek met Tanja Jadnanansing en Jurgen van der Hel en de zaal. Welke eisen worden aan jongeren gesteld op de arbeidsmarkt? Zijn die eisen realistisch? En wat doen we als niet iedereen kan meedoen?

Over de sprekers

Joop Schippers is hoogleraar arbeidseconomie aan de Universiteit Utrecht. Zijn publicaties betreffen het brede terrein van arbeidsmarkt en maatschappelijke ongelijkheid, met een speciale focus op gender- en leeftijdsverschillen. Als NSvP/NIAS-fellow deed hij vijf maanden onderzoek naar jongeren en de arbeidsmarkt van (over)morgen.

Tanja Jadnanansing is een uit de journalistiek afkomstige PvdA-politica, die zich als Tweede Kamerlid (2010-2016) sterk maakte voor het MBO. Later was zij programmamanager Strategie en Externe betrekkingen bij het Albeda College (Rotterdam) en sinds mei 2018 is ze voorzitter van het bestuur van stadsdeel Amsterdam-Zuidoost.

Jurgen van der Hel is derdejaars student opleiding Onderwijsassistent op het mboRijnland. Sinds juni 2019 is hij voorzitter van JOB (Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs), een vereniging die opkomt voor de rechten en belangen van mbo-studenten in Nederland. JOB is onderdeel van het SER Jongerenplatform en van Coalitie Y.

Sonia Sjollema was als arbeids- en organisatiepsycholoog bij diverse adviesbureaus werkzaam. Sinds 1999 geeft zij als directeur invulling aan het werkplan van de NSvP-Stichting Innovatief in Werk. De stichting jaagt het debat aan over de vraag wat de arbeidsmarkt van morgen vraagt van de talentontwikkeling van jongeren en werkenden.

Gerelateerde programma’s
20 01 20
De economie van een generatiekloof
Boomers & millennials

Millennials en babyboomers lijken meer en meer tegenover elkaar te staan, zeker ook op economisch vlak lijken zij verschillende belangen te hebben. In dit programma vragen we ons met experts af: wat zijn de economische feiten achter deze generatiekloof?

Datum
Maandag 20 jan 2020 17:00 uur
Locatie
SPUI25