inefficientie-cover.jpg
© Iris Mathilde
SPUI25 in Spe

Inefficiëntie – een ode aan stagnering en verveling

We leven in een drukke, geautomatiseerde samenleving die geobsedeerd is door prestatie en vooruitgang. Als jongvolwassene word je geacht je best te doen de beste versie van jezelf te zijn met de meest prestigieuze studie, stage of baan. Maar hoe haalbaar zijn de eisen die we onszelf opleggen?

Het lijkt wel of we allemaal de ambitie hebben om perfect te worden: je lichaam glad en strak, je sociale leven soepel en interessant, een veganistisch dieet en elke nacht negen uur slaap. We drinken liever liters thee en koffie dan kapot te gaan van de alcohol en drugs. We zien onszelf als machines waarin geen error in voor mag komen. En indien die error onverhoopt wel plaatsvindt is het onze eigen schuld en vreten we ons een weg door ons schuldgevoel, wat ons eenzaam en burnt-out maakt. Mensen zijn inefficiënt en het leven heeft niet de vorm van een stijgende lijn. We mogen lummelen en sikkeneuren, daar zit ook juist schoonheid in. Vanuit uitstelgedrag kunnen mooie dingen ontstaan, van falen kan je leren en als je verdwaalt stuit je misschien op een onverwachte schat – of niet. Dit kan alleen als we niet te veel willen; denk aan Harry Potter die de Steen der Wijzen enkel toegeworpen krijgt wanneer hij niet het verlangen heeft hem te vinden.

Deze avond is een lofzang aan de stagnering en verveling in een mensenleven: een afscheid van controle en efficiëntie. Hoe ziet ons leven eruit als we niet dwangmatig proberen om ‘alles eruit te halen wat erin zit’, zoals de moderne agendahedonist nastreeft? Hoe ziet ons leven eruit als we de teugels iets laten vieren en inefficiëntie omarmen?

Over de sprekers

Marian Donner is schrijfster van onder andere het vorige jaar verschenen Zelfverwoestingsboek. Daarnaast publiceert ze geregeld in De Groene Amsterdammer en De Volkskrant.

Pelle Prins is schrijver aan de Schrijversvakschool en houdt zich bezig met de gevaren van de toekomst en de zweverige kant van het leven. Hij schrijft over het breed gedragen gebrek aan efficiëntie in zijn leven en hoe hij daar vrede mee heeft gesloten.

Stella Vrijmoed is columniste bij journalistieke platform Folia van de Universiteit van Amsterdam. Ze schrijft over de effecten van de hedendaagse prestatiemaatschappij in het leven van millennials.

Joke J. Hermsen is schrijver en filosoof.  Ze publiceerde onder meer de essaybundels Stil de tijd, Pleidooi voor een langzame toekomst (2009) en Kairos. Een nieuw bevlogenheid (2014). Voor de Maand van de Filosofie in 2017 schreef zij het essay Melancholie in tijden van onrust. Hermsen ontving in 2009 de Halewijnprijs.

Frank Kupper is interdisciplinair onderzoeker, facilitator en performer. Hij zet mensen aan het denken over onderwerpen waar wetenschap en samenleving elkaar raken. Als universitair docent aan de VU mixt hij kunst en filosofie in de dialoog over wetenschap. Voor het Instituut voor Faalkunde geeft hij interactieve lezingen over de filosofie van het falen.

Judith van Vuuren is danseres. Sinds haar afstuderen aan Lucia Marthas Institute for Performing Arts te Amsterdam werkt zij als freelance danseres, actrice en entertainer. Na werkzaamheden binnen de musical- en commerciële danswereld (zoals Jungle Book en The Christmas show) focust zij zich tegenwoordig meer op moderne, hedendaagse en jazz dans binnen conceptuele projecten (short films, theaterdans). Daarbij is zij werkzaam als docent dans en entertainer voor eventbureaus.

Gerelateerde programma’s
23 06 21
Onze poreuze grenzen in de digitale revolutie
Waar begin en eindig ik?

Vandaag de dag ontkom je niet aan het bestaan van het internet, ook als je ervoor kiest jezelf er niet te manifesteren. SPUI25 in Spe vraagt zich af wat die alomtegenwoordigheid betekent voor ons zelfbegrip en onze zelfexpressie. Het internet en ik, wie creëert wie?

Datum
Woensdag 23 jun 2021 17:00 – 18:30
Locatie
Online
13 04 22
Het naoorlogse beleid ten aanzien van Duitsers in Nederland
Afrekenen met de vijand

Op 20 oktober 1944 verklaarde de Nederlandse regering in ballingschap in Londen alle Duitsers in het Nederlands koninkrijk tot vijandelijk onderdanen. Wat was de impact van dit Nederlandse beleid voor Duitse Nederlanders en de generaties die volgden? Naar aanleiding van haar boek ‘Afrekenen met de vijand’ gaat Marieke Oprel hierover in gesprek.

Datum
Woensdag 13 apr 2022 17:00 – 18:30
Locatie
SPUI25
05 10 21
Perspectives and Tools
Decolonizing the University

Universities around the world realize that they have a responsibility to pursue diversity, inclusion and equity, but struggle with the approach. How does one make room for multiple perspectives and contribute to cultural, structural and institutional change? During this launch, the CDO team of the UvA presents their new decolonization toolkit for people inside and outside universities who want to learn and educate themselves and others.

Datum
Dinsdag 5 okt 2021 19:00 – 20:30
Locatie
Online