Een tweegesprek tussen schrijver Willem Melchior en Fokke Obbema

God in Japan

Naar aanleiding van het verschijnen van God in Japan. Een pelgrimslied, het nieuwe boek van Willem Melchior, gaan de schrijver en Fokke Obbema met elkaar in gesprek over de zin van het leven.

Bij de ingang van de zaal word je gevraagd om je coronatoegangsbewijs te tonen.

Dit programma is ook online bij te wonen.

God in Japan. Een pelgrimslied van Willem Melchior is een eigenzinnig reisverslag dat op even scherpe als geestige wijze het religieuze en erotische verlangen naar aanbidding, overgave en zelfvernietiging belijdt. Kort nadat vanwege stembandkanker zijn strottenhoofd verwijderd was, belandde Willem Melchior voor een kort verblijf in Tokio. Eigenlijk wilde hij alleen nog een keer met de Boeing 747 van de KLM vliegen, voordat die werd uitgefaseerd. Maar Japan betoverde hem zo dat hij er sindsdien elk voorjaar, wanneer de irissen bloeien, is teruggekeerd. Landschappen, stadsgezichten en het vliegveld: Melchior neemt alles onbevangen en nauwgezet in zich op..

Over de sprekers

Willem Melchior bouwt sinds zijn debuut in 1992 aan een oeuvre waarin het lichaam en de vergankelijkheid centraal staan. Met zijn stilistische gaven dwingt hij telkens weer diepe bewondering en respect af. Ook zijn laatste twee boeken, over zijn ziekte en de gevolgen daarvan, De tijd is op en Alles wat was, werden unaniem geprezen en hebben vele lezers ontroerd.

Fokke Obbema werkt bij de Volkskrant, waar hij chef van de economieredactie en correspondent voor Frankrijk is geweest. Hij schreef eerder China en Europa, dat zowel in het Nederlands als het Engels verscheen. Tegenwoordig legt hij zich voor de krant toe op zingeving. In dat thema verscheen in 2019 zijn boek De zin van het leven. In 2021 verscheen Een zinvol leven, met meer gesprekken over de essentie van het bestaan.

Gerelateerde programma’s
05 02 24
Japanse filosofie: de denkweg van verfijning en verbinding

Sushi, manga, karaoke, judoscholen en Toyota’s: Japan is niet meer weg te denken uit het Nederlandse straatbeeld. Ondertussen genieten we in musea van verfijnde blokdrukkunst uit Tokyo en liggen de boekhandels vol vertaalde literatuur uit het ‘land van de rijzende zon’. Maar hoe bekend zijn de Japanse denktradities hier te lande? Met zijn nieuwe boek Japanse filosofie brengt Michel Dijkstra de Japanse denkweg in kaart.

Datum
Maandag 5 feb 2024 20:00 uur
Locatie
SPUI25
18 03 24
Osamu Dazai: een leven vol schaamte

De Japanse schrijver Osamu Dazai schreef een van Japans bestverkochte boeken allertijden: Als mens mislukt. Deze semi-autobiografische roman verscheen in Japan in 1948, enkele maanden voordat Dazai een eind aan zijn leven maakte. Lisanne Snelders gaat over dit bijzondere boek in gesprek met Ellen Deckwitz en Dazai-vertaler Luk Van Haute.

Datum
Maandag 18 mrt 2024 17:00 uur
Locatie
SPUI25
29 01 24
The Unmarked Burial Sites in Lebanon
The Soil and the Sea

In Lebanon there are more than 100 untouched mass graves dating back from the Civil War, and thousands of families awaiting a missing relative or at least a bone to bury. The documentary The Soil and the Sea unveils the violence lying beneath a garden, a school, a cafe, a hotel, and other unremarkable landscapes. As the camera interrogates these everyday spaces, voices fill them with erased stories. After screening the documentary, we will have a discussion with film director Daniele Rugo, Yara El Murr and Eleri Connick.

Datum
Maandag 29 jan 2024 17:00 uur
Locatie
SPUI25