© 2021 Banco de Mexico Diego Rivera Frida Kahlo Museums

Frida Kahlo

Frida Kahlo (Mexico, 1907-1954) is op dit moment wellicht de beroemdste vrouwelijke kunstenaar ter wereld. Haar werk en nalatenschap inspireren wereldwijd nog steeds velen. Vanaf mei 2021 toont het Cobra Museum voor Moderne Kunst in Amstelveen voor het eerst in Nederland een bijzondere privécollectie met werk van Kahlo, haar echtgenoot Diego Rivera en andere Mexicaanse modernisten. Deze avond brengt de Alumnikring Kunstgeschiedenis drie specialisten samen over Kahlo, haar werk en de tijd waarin ze leefde.

De tentoonstelling ‘Frida Kahlo & Diego Rivera: A Love Revolution’ in het Cobra museum Amstelveen vormt een unieke gelegenheid om kennis te maken met het werk van een fascinerende en eigenzinnige kunstenares die haar eigen leven in haar werk tot thematiek verhief. Tijdens dit programma gaan drie specialisten in op verschillende aspecten van deze bijzondere groep kunstenaars. Sebastian Lopez vertelt over de rol die Mexicaanse kunstenaars speelden in het modernisme aan het begin van de twintigste eeuw. Julia Alting behandelt enkele zelfportretten van Frida Kahlo en spiegelt deze aan werk van andere kunstenaressen. Kitty Zijlmans neemt ten slotte het werk van Kahlo als voorbeeld van een andere, meer inclusieve kunstgeschiedschrijving.

Later dit jaar vindt een tweede tentoonstelling plaats over Frida Kahlo: ‘Viva la Frida! – Life and Art of Frida Kahlo’ in het Drents Museum in Assen.

Over de sprekers

Sebastian Lopez is kunsthistoricus, curator en schrijver. Hij werkte onder andere aan de UvA bij de opleiding kunstgeschiedenis, was directeur van de Gate Foundation en directeur van het Institute of International Virtual Arts.

Julia Alting is kunsthistoricus. Zij studeerde cultuurwetenschappen aan het Amsterdam University College en New York University en Azië studies en kunstgeschiedenis aan Universiteit Leiden en SOAS, University of London. Haar interesse ligt in de raakvlakken tussen politiek en esthetiek in hedendaagse kunst en in dekoloniale perspectieven op de kunstgeschiedenis.

Kitty Zijlmans is Hoogleraar Hedendaagse kunstgeschiedenis en theorie/Wereld Kunstwetenschappen aan de Universiteit Leiden.

Paul Faber (moderator) studeerde kunstgeschiedenis aan de UvA, was enige tijd docent kunstgeschiedenis aan de Rietveld academie en de UvA. Hij werkte van 1986-1997 bij het Museum voor Volkenkunde (nu Wereldmuseum) Rotterdam, achtereenvolgens als hoofd Publieksdienst en hoofd Presentaties en werkte aansluitend 16 jaar als conservator Afrika aan het Tropenmuseum Amsterdam. Sinds 2013 is Faber zelfstandig curator en publicist. Hij werkte mee aan meer dan 120 tentoonstellingen en heeft vele publicaties op zijn naam staan, met name over hedendaagse kunst en cultuur in Afrika en Suriname.

Gerelateerde programma’s
31 05 21
Van beeld naar woord
#MYOWNGENDER

Vier jaar lang verkende beeldend kunstenaar Sevilay Maria het oneindige grijze gebied tussen man en vrouw. Haar fotoproject #MYOWNGENDER vertelt de verhalen van diegenen die de regels van het genderspectrum tarten. Wat zeggen deze foto’s?

Datum
Maandag 31 mei 2021 20:00 uur
Locatie
Online
25 01 21
Dit hebben wij in huis! #2
‘Cherchez la femme!’ Vrouwen, kunst en huishoudelijke consumptie, 1600-1700

‘Zoek de vrouw’, schreef Alexandre Dumas. Zijn advies was bedoeld voor detectives, maar ook kunsthistorici zouden het zinnetje ter harte moeten nemen, betuigt universitair docent Vroege moderne kunstgeschiedenis Judith Noorman. Door huishoudelijke consumptie te bestuderen, laar haar onderzoeksteam zien dat vrouwen meer impact hadden op de zeventiende-eeuwse kunstproductie dan voorheen werd gedacht.

Datum
Maandag 25 jan 2021 17:00 uur
Locatie
Online
21 10 20
Vrouwelijke dichters uit de klassieke oudheid
Van Sapfo tot Sulpicia

Sapfo van Lesbos was de vroegste en beroemdste vrouwelijke dichter uit de oudheid. Zij creëerde het genre van de lyrische poëzie. Na Sapfo waren meerdere vrouwelijke dichters actief als literaire vernieuwers. Anyte uit Arcadië verhief het landschap met boeren en herders tot literair thema. Erinna dichtte het eerste epos waarin de heldenrol was weggelegd voor gewone mensen.

Datum
Woensdag 21 okt 2020 17:00 uur
Locatie
Online