Afro-Nederlandse verkenningen #2

Engagement in expressie

Welke vormen kennen Afro-Nederlandse expressies? Ernestine Comvalius bespreekt haar ervaringen met deze uitdrukkingsvormen als directeur van het Bijlmer Parktheater dat zich kenmerkt door zijn inclusieve karakter.

Over de sprekers

Ernestine Comvalius is geboren in Paramaribo, opgegroeid in Nederland en woonde tussen 1969 en 1972 in New York. Zij heeft sociale wetenschappen gestudeerd aan de Universiteit Utrecht en zich tijdens haar studie verdiept in creatieve vakken bij de faculteit voor Taalexpressie. De afgelopen elf jaar was zij werkzaam als directeur van het Bijlmer Parktheater waarbij zij het principe ‘Managing Diversity and Inclusion’ in praktijk bracht. Voor haar bijdrage aan de podiumkunsten heeft zij tijdens het Theater Festival in 2020 de ACT-Award ontvangen. Comvalius wordt regelmatig gevraagd als trainer en keynote spreker. Zij schrijft proza en poëzie, is voordrachtkunstenares en publiceert regelmatig columns.

Zawdie Sandvliet (moderator) is oprichter en docent van het vak Afro-Nederlandse studies. Na zijn bachelor sociologie aan de Universiteit van Amsterdam behaalde hij een Master in African American Studies aan Boston University. Zijn motivatie om deze Master te volgen was om een soortgelijke studie op te zetten voor de Nederlandse context. Naast zijn werk voor Afro-Nederlandse studies is hij docent maatschappijleer op het Ir. Lelylyceum in Amsterdam-Zuidoost.

20201110_engagement-in-expressie

Over deze programmareeks
Gerelateerde programma’s
01 12 20
Afro-Nederlandse verkenningen #3
De constructie van ras binnen Europese rechtssystemen

Hoe interacteren Afro-Nederlandse ervaringen en het Nederlands recht? Nawal Mustafa onderzoekt het sociaal construct ras in Nederlandse rechtszaken. Zij vergelijkt de Nederlandse situatie met de Britse en presenteert een Afro-Europese ervaring met Europese rechtssystemen.

Datum
Dinsdag 1 dec 2020 20:00 uur
Locatie
Online
24 11 20
Afro-Nederlandse verkenningen #4:
Het Nederlandse slavernijverleden

Wat weten we over het Nederlandse slavernijverleden? Frank Dragtenstein behandelt het ontstaan van de slavernij, haar verloop, vormen van verzet, de rol van vrouwen en het einde van deze periode. Wat denken we te weten en wat strookt met de archieven?

Datum
Dinsdag 24 nov 2020 20:00 uur
Locatie
Online
03 11 20
Afro-Nederlandse verkenningen #1
Hedendaagse reflecties

Welke hedendaagse realiteiten ervaren Afro-Nederlanders? Hoe verhouden deze zich tot het (recente) verleden? Simone Zeefuik analyseert de verschillende facetten van de huidige Afro-Nederlandse ervaring.

Datum
Dinsdag 3 nov 2020 20:00 uur
Locatie
Online