© Studio Jan de Boer
Femke van der Laan in gesprek met schrijver Jan van Aken

Eenzaamheid #4

In de laatste aflevering van de reeks over eenzaamheid gaat Femke van der Laan in gesprek met schrijver Jan van Aken. Joris van Casteren leest voor uit zijn nieuwste boek Eenzaamheid, Ellen Deckwitz draagt poëzie voor en er is muziek van celliste Sara Gabalawi.

Het thema eenzaamheid laat niemand onberoerd. Joris van Casteren is er, misschien omdat hij als baby wekenlang in een couveuse lag, afgescheiden van enig menselijk contact, door gefascineerd: in al zijn boeken komt het thema in verschillende gedaanten aan de orde. In 2018 trad hij aan als coördinator van Stichting De Eenzame Uitvaart, die overledenen zonder familie of sociaal netwerk een bijzonder saluut brengt met een persoonlijk gedicht. De wereld van eenzame mensen, die normaal volstrekt onzichtbaar is, ging hiermee voor hem open. In zijn nieuwe boek Eenzaamheid biedt Van Casteren een uniek inkijkje in zijn grote fascinatie, die in deze tijden van corona nog pregnanter is geworden.

Over de sprekers

Femke van der Laan is journalist. Ze schrijft wekelijks een column voor Het Parool. In 2019 verscheen haar boek Stad vol ballonnen, een bundeling van columns over haar leven in de stad na de dood van haar echtgenoot Eberhard, de burgemeester van Amsterdam. Sinds oktober 2020 is Femke van der Laan voorzitter van Stichting De Eenzame Uitvaart.

Jan van Aken schreef onder meer de historische romans De valse dageraad en De ommegang, die allebei bestsellers werden. De ommegang werd bekroond met de F. Bordewijk-prijs 2018 en stond op de longlist van de Libris Literatuur Prijs.

Ellen Deckwitz is theatermaker en dichter en columnist voor NRC Handelsblad en De Nieuws BV. Onlangs won ze met haar bundel Hogere Natuurkunde de E.du Perronprijs.

Sara Gabalawi is celliste en werd geboren in Philadelphia, Pennsylvania. Haar muzikale reis bracht haar over de hele wereld, ze studeerde, leefde en werkte in de Verenigde Staten, Europa en Azië. Ze studeerde Geesteswetenschappen aan de John Hopkins University en volgde haar muziekopleidingen bij het Peabody Conservatory aan diezelfde universiteit, het Conservatorium van Amsterdam en het Koninklijk Conservatorium Brussel, waar ze recent cum laude slaagde voor haar Master of Music. Tijdens de eerste coronalockdown in 2020 trad Sara op in een aantal Cordaan verzorgingstehuizen in de regio Amsterdam om de geïsoleerde bewoners te laten genieten van live muziek. Ze speelt op een cello die in 1880 in Mirecourt werd gebouwd door Victor Joseph Charotte, en met een strijkstok gemaakt door Johannes Finkel.

Over deze programmareeks
Gerelateerde programma’s
16 06 21
Femke van der Laan in gesprek met Herman Brusselmans
Eenzaamheid #3

In de derde aflevering van de reeks over eenzaamheid gaat Femke van der Laan in gesprek met schrijver Herman Brusselmans. Joris van Casteren leest voor uit zijn nieuwste boek Eenzaamheid, Charlotte Mutsaers draagt poëzie voor en er is muziek van celliste Sara Gabalawi.

Datum
Woensdag 16 jun 2021 17:00 – 18:30
Locatie
Online
08 06 21
Femke van der Laan in gesprek met Joke Hermsen
Eenzaamheid #2

In de tweede aflevering van de reeks over eenzaamheid gaat Jeroen van Kan in gesprek met filosofe Joke Hermsen. Celliste Sara Gabalawi verzorgt een muzikaal intermezzo en Mark Boog draagt poëzie voor.

Datum
Dinsdag 8 jun 2021 17:00 – 18:30
Locatie
Online
01 06 21
Femke van der Laan in gesprek met Joris van Casteren
Eenzaamheid #1

Tijdens deze eerste aflevering van de reeks over eenzaamheid gaat Femke van der Laan in gesprek met Joris van Casteren over zijn nieuwe boek over dit onderwerp en zijn fascinatie voor het fenomeen. Celliste Sara Gabalawi verzorgt een muzikaal intermezzo en Vrouwkje Tuinman, dichter bij De Eenzame Uitvaart, draagt poëzie voor.

Datum
Dinsdag 1 jun 2021 17:00 – 18:30
Locatie
Online