© Studio Jan de Boer
Femke van der Laan in gesprek met Joke Hermsen

Eenzaamheid #2

In de tweede aflevering van de reeks over eenzaamheid gaat Jeroen van Kan in gesprek met filosofe Joke Hermsen. Celliste Sara Gabalawi verzorgt een muzikaal intermezzo en Mark Boog draagt poëzie voor.

Het thema eenzaamheid laat niemand onberoerd. Joris van Casteren is er, misschien omdat hij als baby wekenlang in een couveuse lag, afgescheiden van enig menselijk contact, door gefascineerd: in al zijn boeken komt het thema in verschillende gedaanten aan de orde. In 2018 trad hij aan als coördinator van Stichting De Eenzame Uitvaart, die overledenen zonder familie of sociaal netwerk een bijzonder saluut brengt met een persoonlijk gedicht. De wereld van eenzame mensen, die normaal volstrekt onzichtbaar is, ging hiermee voor hem open. In zijn nieuwe boek Eenzaamheid biedt Van Casteren een uniek inkijkje in zijn grote fascinatie, die in deze tijden van corona nog pregnanter is geworden.

Over de sprekers

Jeroen van Kan debuteerde in 2017 met de dichtbundel De wereld onleesbaar. Hij was redacteur van de literaire tijdschriften De Tweede Ronde en Tirade en werkte jarenlang voor de VPRO-radio. Tot 2019 was hij presentator van het televisieprogramma VPRO Boeken.

Joke J. Hermsen is schrijver en filosoof. Tot haar essayistische werk behoort onder meer Stil de tijd (Jan Hanlo Essayprijs 2011), Kairos. Een nieuwe bevlogenheid (shortlist beste filosofieboek van 2014) en Melancholie van de onrust (essay van de Maand van de Filosofie 2017). In 2009 ontving Hermsen de Halewijnprijs voor haar volledige oeuvre. Recent verschenen van haar hand Met Hannah Arendt naar Parijs (2020) en Ogenblik en eeuwigheid. Meer tijd voor de kunst (2020).

Sara Gabalawi is celliste en werd geboren in Philadelphia, Pennsylvania. Haar muzikale reis bracht haar over de hele wereld, ze studeerde, leefde en werkte in de Verenigde Staten, Europa en Azië. Ze studeerde Geesteswetenschappen aan de John Hopkins University en volgde haar muziekopleidingen bij het Peabody Conservatory aan diezelfde universiteit, het Conservatorium van Amsterdam en het Koninklijk Conservatorium Brussel, waar ze recent cum laude slaagde voor haar Master of Music. Tijdens de eerste coronalockdown in 2020 trad Sara op in een aantal Cordaan verzorgingstehuizen in de regio Amsterdam om de geïsoleerde bewoners te laten genieten van live muziek. Ze speelt op een cello die in 1880 in Mirecourt werd gebouwd door Victor Joseph Charotte, en met een strijkstok gemaakt door Johannes Finkel.

Mark Boog publiceerde dichtbundels, romans en korte verhalen. Voor zijn poëziedebuut, Alsof er iets gebeurt kreeg hij de C. Buddingh’-prijs. De dichtbundel De encyclopedie van de grote woorden werd bekroond met de VSB Poëzieprijs. Zijn meest recente roman is Café De Waarheid (Cossee 2018) en zijn meest recente poëzie Liefde in tijden van brand (Cossee 2019). Zijn werk is in diverse talen vertaald.

Over deze programmareeks
Gerelateerde programma’s
16 06 21
Femke van der Laan in gesprek met Herman Brusselmans
Eenzaamheid #3

In de derde aflevering van de reeks over eenzaamheid gaat Femke van der Laan in gesprek met schrijver Herman Brusselmans. Joris van Casteren leest voor uit zijn nieuwste boek Eenzaamheid, Charlotte Mutsaers draagt poëzie voor en er is muziek van celliste Sara Gabalawi.

Datum
Woensdag 16 jun 2021 17:00 – 18:30
Locatie
Online
01 06 21
Femke van der Laan in gesprek met Joris van Casteren
Eenzaamheid #1

Tijdens deze eerste aflevering van de reeks over eenzaamheid gaat Femke van der Laan in gesprek met Joris van Casteren over zijn nieuwe boek over dit onderwerp en zijn fascinatie voor het fenomeen. Celliste Sara Gabalawi verzorgt een muzikaal intermezzo en Vrouwkje Tuinman, dichter bij De Eenzame Uitvaart, draagt poëzie voor.

Datum
Dinsdag 1 jun 2021 17:00 – 18:30
Locatie
Online
03 05 21
Eenzaamheid

Het thema eenzaamheid laat niemand onberoerd. Joris van Casteren is er, misschien omdat hij als baby wekenlang in een couveuse lag, afgescheiden van enig menselijk contact, door gefascineerd. Deze middag gaat hij met Maarten Asscher in gesprek over zijn nieuwe boek Eenzaamheid. Met muziek van celliste Sara Gabalawi en poëzie van Yentl van Stokkum.

Datum
Maandag 3 mei 2021 17:00 – 18:30
Locatie
Online