© Studio Jan de Boer
Femke van der Laan in gesprek met Joris van Casteren

Eenzaamheid #1

Tijdens deze eerste aflevering van de reeks over eenzaamheid gaat Femke van der Laan in gesprek met Joris van Casteren over zijn nieuwe boek over dit onderwerp en zijn fascinatie voor het fenomeen. Celliste Sara Gabalawi verzorgt een muzikaal intermezzo en Vrouwkje Tuinman, dichter bij De Eenzame Uitvaart, draagt poëzie voor.

Het thema eenzaamheid laat niemand onberoerd. Joris van Casteren is er, misschien omdat hij als baby wekenlang in een couveuse lag, afgescheiden van enig menselijk contact, door gefascineerd: in al zijn boeken komt het thema in verschillende gedaanten aan de orde. In 2018 trad hij aan als coördinator van Stichting De Eenzame Uitvaart, die overledenen zonder familie of sociaal netwerk een bijzonder saluut brengt met een persoonlijk gedicht. De wereld van eenzame mensen, die normaal volstrekt onzichtbaar is, ging hiermee voor hem open. In zijn nieuwe boek Eenzaamheid biedt Van Casteren een uniek inkijkje in zijn grote fascinatie, die in deze tijden van corona nog pregnanter is geworden.

Over de sprekers

Joris van Casteren stond als journalist al bekend om zijn meesterlijke reportages, waarvoor hij het Gouden Pennetje ontving, toen hij in 2008 doorbrak met Lelystad, dat genomineerd werd voor de AKO Literatuurprijs. Daarna publiceerde hij onder meer Het been in de IJssel (2013, genomineerd voor de Bob den Uyl Prijs), Mensen op Mars (2016) en Moeders lichaam (2019). Eenzaamheid is zijn nieuwste boek. In 2018 trad hij aan als coördinator van de stichting De Eenzame Uitvaart, die overledenen zonder familie of sociaal netwerk een bijzonder saluut brengt met een persoonlijk gedicht.

Femke van der Laan is journalist. Ze schrijft wekelijks een column voor Het Parool. In 2019 verscheen haar boek Stad vol ballonnen, een bundeling van columns over haar leven in de stad na de dood van haar echtgenoot Eberhard, de burgemeester van Amsterdam. Sinds oktober 2020 is Femke van der Laan voorzitter van Stichting De Eenzame Uitvaart.

Vrouwkje Tuinman schrijft artikelen, columns en recensies voor onder meer Trouw, Opzij, Akkoord Magazine en het Concertgebouw. Ze werd genomineerd voor onder andere de Debutantenprijs en de Selexyz Debuutprijs, en ontving de Halewijnprijs voor haar gehele oeuvre. In 2014 verscheen haar vijfde dichtbundel, Sanatorium. Eerder publiceerde ze de romans Grote acht (2005) en Buurvrouw (2008). De rouwclub (2013) werd genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs. Haar meest recente roman Afscheidstournee (2016) is eveneens lovend ontvangen. In september 2019 verscheen haar dichtbundel Lijfrente. Vrouwkje Tuinman is als dichter verbonden aan De Eenzame Uitvaart. Ze was samen met F. Starik, die tot aan zijn dood de coördinator was.

Sara Gabalawi is celliste en werd geboren in Philadelphia, Pennsylvania. Haar muzikale reis bracht haar over de hele wereld, ze studeerde, leefde en werkte in de Verenigde Staten, Europa en Azië. Ze studeerde Geesteswetenschappen aan de John Hopkins University en volgde haar muziekopleidingen bij het Peabody Conservatory aan diezelfde universiteit, het Conservatorium van Amsterdam en het Koninklijk Conservatorium Brussel, waar ze recent cum laude slaagde voor haar Master of Music. Tijdens de eerste coronalockdown in 2020 trad Sara op in een aantal Cordaan verzorgingstehuizen in de regio Amsterdam om de geïsoleerde bewoners te laten genieten van live muziek. Ze speelt op een cello die in 1880 in Mirecourt werd gebouwd door Victor Joseph Charotte, en met een strijkstok gemaakt door Johannes Finkel.

Over deze programmareeks
Gerelateerde programma’s
03 05 21
Eenzaamheid

Het thema eenzaamheid laat niemand onberoerd. Joris van Casteren is er, misschien omdat hij als baby wekenlang in een couveuse lag, afgescheiden van enig menselijk contact, door gefascineerd. Deze middag gaat hij met Maarten Asscher in gesprek over zijn nieuwe boek Eenzaamheid. Met muziek van celliste Sara Gabalawi en poëzie van Yentl van Stokkum.

Datum
Maandag 3 mei 2021 17:00 – 18:30
Locatie
Online
30 09 19
Van tekentafel tot praktijk
Eenzaamheid en de rol van netwerken

Alleen al in Amsterdam lijden 80 duizend mensen onder eenzaamheid. Landelijk ligt dit aantal rond de 1,6 miljoen. Aan de vooravond van de Week tegen Eenzaamheid onderzoeken we het gevoel niet verbonden te zijn met anderen, en kijken we naar de rol van netwerken in dit gemis. Met: Rick Kwekkeboom, Theo van Tilburg, Monique Niezen en Linda Duits.

Datum
Maandag 30 sep 2019 17:00 – 18:30
Locatie
SPUI25