Joodse journalisten in tijden van antisemitisme en vervolging 1920-1945

Dubbel zondebok

Deze middag gaat auteur en journalist Piet Hagen met Natascha van Weezel in gesprek over zijn boek Dubbel zondebok. Joodse journalisten in tijden van antisemitisme en vervolging 1920-1945.

In Dubbel zondebok vertelt Piet Hagen de geschiedenis van Joodse journalisten, fotografen en andere publicisten in oorlogstijd. Vanaf de eerste dag van de bezetting werden zij ontslagen en vervolgd. Velen werden gedeporteerd en omgebracht. Door hun identiteit als zowel journalist als Joods waren zij dubbel ‘verdacht’ en stonden zo bovenaan de zwarte lijsten van de bezetter. Hun vervolging werd voorafgegaan door jaren van antisemitische vooroordelen en propaganda. Tegelijkertijd met de uitschakeling van de Joodse journalisten in Nederland werd de pers stap voor stap ‘gelijkgeschakeld’, dat wil zeggen genazificeerd. Toch kwam de waarheid van de Holocaust stukje bij beetje aan het licht, mede dankzij Joodse ooggetuigen en klokkenluiders. Naast het gesprek hierover tussen auteur Piet Hagen en Natascha van Weezel wordt het eerste exemplaar overhandigd aan Folkert Jensma, vice-voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Journalisten.

Over de sprekers

Piet Hagen publiceerde eerder Journalisten in Nederland (2002), Politicus uit hartstocht. Biografie van Pieter Jelles Troelstra (2010) en het lovend ontvangen Koloniale oorlogen in Indonesië (2018). Zijn biografie over Troelstra werd genomineerd voor de Libris Geschiedenis Prijs en bekroond met de Joast Halbersmaprijs. Als journalist werkte hij voor Trouw, De Journalist/Villamedia en NRC. In de jaren tachtig en negentig was hij docent bij en directeur van de School voor Journalistiek in Utrecht.

Natascha van Weezel (moderator) debuteerde op twintigjarige leeftijd met het zeer persoonlijke boek Magere jaren. Ze startte met de studie Media & Cultuur aan de UvA en verruilde de universiteit voor de Nederlandse Film en Televisie Academie. Ze maakte in samenwerking met Selfmadefilms en KRO-NCRV de documentaire Elke dag 4 mei, over kleinkinderen van Holocaustoverlevenden. In 2015 schreef ze over datzelfde onderwerp het boek De Derde Generatie. Ze is werkzaam als freelance journalist en publiceert in verschillende media.

Gerelateerde programma’s
15 09 22
David Wertheim in gesprek met Joris Luyendijk
‘Waar gaat het over als het over Joden gaat?’

David Wertheim deed voor zijn boek onbevangen onderzoek naar de manier waarop over joden gesproken wordt – en wat dat over Nederland zegt. Hierover gaat hij in gesprek met Joris Luyendijk.

Datum
Donderdag 15 sep 2022 17:00 – 18:30
Locatie
SPUI25
16 05 22
Over Anne Boleyn en de rol van Donizetti in de operakunst van de Romantiek
Anna Bolena

De opera Anna Bolena heeft het leven van Anne Boleyn, de moeder van koningin Elisabeth I, tot onderwerp. Zij is de tweede vrouw van Hendrik VIII en wordt door hem aan de kant geschoven voor zijn nieuwe minnares. In deze lezing onderzoekt Joep Leerssen de cultuurhistorische context van deze opera over macht, passie, eer en kwetsbaarheid met dodelijke gevolgen en dat alles in een woelig tijdperk.

Datum
Maandag 16 mei 2022 20:00 – 21:30
Locatie
Nationale Opera & Ballet, Odeonzaal
18 05 22
Van en voor wie is de Nederlandse geschiedenis?

Nationale geschiedenis is volop in discussie, in Nederland en andere landen. Terwijl een canon probeert ankerplaatsen en vensters te bieden, brengt de multiculturele samenleving aanspraken op erkenning en inclusie met zich mee. Tegelijk eisen conservatieven behoud van het traditionele geschiedverhaal. Moet nationale geschiedenis verbinden, confronteren, aanklagen of verzoenen? Van en voor wie is de geschiedenis eigenlijk?

Datum
Woensdag 18 mei 2022 20:00 – 21:30
Locatie
SPUI25