Joodse journalisten in tijden van antisemitisme en vervolging 1920-1945

Dubbel zondebok

Deze middag gaat auteur en journalist Piet Hagen met Natascha van Weezel in gesprek over zijn boek Dubbel zondebok. Joodse journalisten in tijden van antisemitisme en vervolging 1920-1945.

In Dubbel zondebok vertelt Piet Hagen de geschiedenis van Joodse journalisten, fotografen en andere publicisten in oorlogstijd. Vanaf de eerste dag van de bezetting werden zij ontslagen en vervolgd. Velen werden gedeporteerd en omgebracht. Door hun identiteit als zowel journalist als Joods waren zij dubbel ‘verdacht’ en stonden zo bovenaan de zwarte lijsten van de bezetter. Hun vervolging werd voorafgegaan door jaren van antisemitische vooroordelen en propaganda. Tegelijkertijd met de uitschakeling van de Joodse journalisten in Nederland werd de pers stap voor stap ‘gelijkgeschakeld’, dat wil zeggen genazificeerd. Toch kwam de waarheid van de Holocaust stukje bij beetje aan het licht, mede dankzij Joodse ooggetuigen en klokkenluiders. Naast het gesprek hierover tussen auteur Piet Hagen en Natascha van Weezel wordt het eerste exemplaar overhandigd aan Folkert Jensma, vice-voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Journalisten.

Over de sprekers

Piet Hagen publiceerde eerder Journalisten in Nederland (2002), Politicus uit hartstocht. Biografie van Pieter Jelles Troelstra (2010) en het lovend ontvangen Koloniale oorlogen in Indonesië (2018). Zijn biografie over Troelstra werd genomineerd voor de Libris Geschiedenis Prijs en bekroond met de Joast Halbersmaprijs. Als journalist werkte hij voor Trouw, De Journalist/Villamedia en NRC. In de jaren tachtig en negentig was hij docent bij en directeur van de School voor Journalistiek in Utrecht.

Natascha van Weezel (moderator) debuteerde op twintigjarige leeftijd met het zeer persoonlijke boek Magere jaren. Ze startte met de studie Media & Cultuur aan de UvA en verruilde de universiteit voor de Nederlandse Film en Televisie Academie. Ze maakte in samenwerking met Selfmadefilms en KRO-NCRV de documentaire Elke dag 4 mei, over kleinkinderen van Holocaustoverlevenden. In 2015 schreef ze over datzelfde onderwerp het boek De Derde Generatie. Ze is werkzaam als freelance journalist en publiceert in verschillende media.

Gerelateerde programma’s
07 02 24
Waves of Restitution, Reparation and Cultural Memory after the Second World War

The debate on reparations and restitution for victims of war, persecution, and human rights violations remains an ongoing process. In this lecture, historian Constantin Goschler will explain why and how these debates have changed in the German context, due to a memory boom, globalisation, changes in the domestic and foreign policy, and generational shifts. Lorena De Vita will comment upon Goschler’s lecture.

Datum
Woensdag 7 feb 2024 20:00 uur
Locatie
SPUI25
17 01 24
Nederland en de herinnering aan de Jodenvervolging

Ter gelegenheid van de verschijning van het boek Nederland en de herinnering aan de Jodenvervolging 1945-2024 van historicus Frank van Vree, werpen verscheidene deskundigen tijdens dit minisymposium licht op de Nederlandse omgang met de meest pijnlijke en ingrijpende episode uit de moderne Europese geschiedenis: de vervolg en vernietiging van haar joodse burgers.

Datum
Woensdag 17 jan 2024 17:00 uur
Locatie
SPUI25
02 04 24
Een adres: de geschiedenis van de joodse onderduik

Meer dan 25.000 joden waren tijdens de oorlog op zoek naar een adres – een schuilplaats voor degenen die, ondanks alle dwang, de oproepen voor deportatie durfden te negeren. Een keuze die levens kon redden. In Een adres brengt Michal Citroen hun geschiedenis tot leven. Vanavond presenteren we deze verhalen van onderduikers, helpers en duikgevers, die Citroen aan de hand van dagboeken, getuigenissen, gesprekken en historische werken heeft opgetekend.

Datum
Dinsdag 2 apr 2024 20:30 uur
Locatie
Aula