Dit hebben wij in huis #8

De politiek van de geschiedenis

Na de val van de Muur is het verleden in toenemende mate gaan fungeren als bron van politiek en identiteit, of het nu gaat om internationale verhoudingen of om sociale en politieke groepsvorming in Nederland en andere westerse landen. Frank van Vree, hoogleraar Geschiedenis, conflict en herinnering en directeur van het NIOD, onderbouwt deze stelling met sprekende voorbeelden.

Over Dit hebben wij in huis! Colleges van prominente geesteswetenschappers

De Faculteit der Geesteswetenschappen van de UvA is een klassieke faculteit met een brede waaier aan specialismen. De faculteit bevindt zich letterlijk en figuurlijk midden in de stad en de samenleving. Haar wetenschappers werken intensief samen met tal van culturele en maatschappelijke organisaties en bedrijven, en mengen zich veelvuldig in het actuele debat.

Nu we allen thuis zitten en de stad verlaten oogt, hebben emeritus hoogleraren Marita Mathijsen en Selma Leydesdorff het initiatief genomen om via een online lezingenreeks een proef van al het moois en verrassends wat onze faculteit in huis heeft, zichtbaar te maken voor een breed publiek. In de maanden juni en juli verbinden tien prominente hoogleraren uit diverse geesteswetenschappelijke disciplines de actualiteit met hun kennis en expertise.

De colleges duren een half uur, afwisselend gemodereerd door Mathijsen en Leydesdorff. Na afloop is er gelegenheid tot het stellen van vragen. De lezingen zijn online bij te wonen in Zoom, of te streamen via YouTube. Als u wilt deelnemen aan de live sessie kunt u Zoom installeren op uw computer. Als u zich registreert via onderstaande knop, ontvangt u voorafgaand aan het evenement een Zoom-link en -wachtwoord. Als u liever geen Zoom gebruikt, kunt u het programma op YouTube streamen [aankomende link] of later terugkijken [aankomende link].

Deze reeks is een samenwerking van SPUI25 en de Illustere School van de Faculteit der Geesteswetenschappen.

Gerelateerde programma’s
06 07 20
Dit hebben wij in huis #9
Albert Camus: schrijver in crisistijd

De levensloop van Albert Camus werd sterk bepaald door de grote tragedies van de twintigste eeuw. De wijze waarop hij hieraan literair gestalte gaf maakt zijn oeuvre extra actueel, stelt Ieme van der Poel, hoogleraar Franse letterkunde.

Datum
Maandag 6 jul 2020 17:00 uur
Locatie
Online
29 06 20
Dit hebben wij in huis #7
Struggle for life van literaire teksten. Hoe Max Havelaar kon overleven

Wat maakt uit dat Shakespeare en Euripides overleven en Hendrik Tollens en Ina Boudier-Bakker niet? Hoe wordt een tekst een klassieker? Hoogleraar moderne Nederlandse letterkunde Marita Mathijsen demonstreert aan ‘Max Havelaar’ van Multatuli waarom die wel de eenentwintigste eeuw haalde.

Datum
Maandag 29 jun 2020 17:00 uur
Locatie
Online
25 06 20
Dit hebben wij in huis #6
Vertellen in de toekomende tijd: Cassandra toen en nu

Hoogleraar theoretische literatuurwetenschap Mieke Bal analyseert de spanning in vertel- en werkwoordstijden tussen heden, verleden en toekomst in verband met drie zaken: de verhaal-analytische methode, de figuur van Cassandra in drie kunstwerken van theater (Aeschylus), roman (Christa Wolf) en schaduwspel (Nalini Malani) en de dreiging voor de wereld waarin we ons bevinden, waarbij Bal haar essay-film ‘It’s About Time’ betrekt.

Datum
Donderdag 25 jun 2020 17:00 uur
Locatie
Online