De band tussen ons en andere dieren

Dier en mens

Onze relaties met dieren zijn eeuwenlang volstrekt hiërarchisch geweest: wij bepaalden wat we met ze deden. Maar de tijden zijn veranderd. Naar aanleiding van zijn boek Dier en mens spreekt Maarten Reesink deze middag met experts over onze omgang met andere dieren.

Dierlijk gedrag zagen we als het resultaat van instincten. Intelligentie bij dieren was inferieur, en zonder al te veel bewijs gingen we ervan uit dat ze geen emoties kennen. Nu blijken dieren net als de mens ook taal en cultuur, ideeën en gevoelens te hebben. Velen van ons rekenen hond en kat tot de familie. En waarom zou dat niet ook voor koeien en kippen, olifanten en dolfijnen gelden? Wat zijn de filosofische en juridische implicaties van een dergelijke vraag? Kortom: wat als alle dieren, ook de niet-menselijke, een individu zijn, die naast een bio-logie ook een bio-grafie hebben? Hierover en meer gaat Maarten Reesink naar aanleiding van zijn boek Dier en mens. De band tussen ons en andere dieren in gesprek met onder meer Roos Vonk.

Over de sprekers

Maarten Reesink is werkzaam bij de afdeling Media en Cultuur en het Instituut voor Disciplinaire Studies van de Universiteit van Amsterdam, waar hij sinds 2008 college geeft over mens-dierstudies (Human-Animal Studies). Daarnaast is hij mede-oprichter van het Centrum voor DierMens Studies.

Roos Vonk is hoogleraar sociale psychologie, spreker en auteur. Ze doet onderzoek naar zelfbeeld en zelfbedrog, naar oordelen over goeddoeners (bv. vegetariërs), en empathie met dieren. Ze schreef verschillende boeken, waaronder je bent wat je doet, De eerste indruk en Menselijke gebreken voor gevorderden.

Martine van Zijll Langhout is wildlife dierenarts en Europees specialist in Zoo Health Management. Ze werkte in Afrika en runde een drukke dierenartsenpraktijk voor wilde dieren naast het Krugerpark in Zuid-Afrika. Dagelijks verdoofde en behandelde ze vele wilde dieren, waaronder neushoorns, buffels, leeuwen, olifanten en giraffen. Onlangs is haar boek Over Leven in het Wild (Ambo/Anthos) uitgekomen. Daarin omschrijft ze de vele levenslessen die we van wilde dieren en de wildernis kunnen leren, onder andere over onze verbinding met de natuur, onze kwetsbaarheid en het grote belang van natuurbehoud.

Gerelateerde programma’s
10 12 19
SPUI25 in Spe
Samenleven met het niet-menselijke

Er wordt steeds meer ontdekt over de intelligentie en communicatie van dieren, dingen en natuur. Deze avond gaan we een stap verder en stellen de vraag wat de consequenties zijn voor recht, politiek en beleid als we deze nieuwe wetenschappelijke inzichten serieus nemen.

Datum
Dinsdag 10 dec 2019 20:00 – 21:30
Locatie
Online
24 06 19
Over emoties bij dieren
Mama’s laatste lach

Primatoloog Frans de Waal opent zijn nieuwe boek Mama’s laatste omhelzing met het dramatische afscheid tussen Mama, een 59-jarige chimpansee, en Jan van Hooff, bioloog en al veertig jaar in contact met Mama. Hun laatste omhelzing werd gefilmd en miljoenen keren bekeken. Jan van Hooff spreekt over hun vriendschap en emoties bij dieren.

Datum
Maandag 24 jun 2019 17:00 – 18:30
Locatie
SPUI25
24 05 18
Onbegrensd
De vervagende scheidslijn tussen mens en dier

In dit tweede programma in de reeks ‘Onbegrensd’ buigen wij ons over de vervagende grenzen tussen mens en dier. Sinds de opkomst van dierenactivisme in de jaren zeventig van de vorige eeuw worden de concepten ‘mens’ en ‘dier’ ontdaan van de vanzelfsprekendheid die zij eeuwenlang hadden. Hoe verhouden wij ons tot het dier?

Datum
Donderdag 24 mei 2018 20:00 – 21:30
Locatie
SPUI25