Cover Het menselijke kwaad

Denken over het Kwaad

Hoe hangen onze oordelen over het kwaad uit het verleden samen met onze ideeën over het kwaad van heden en toekomst? We verkennen het kwaad en zijn mogelijke lessen door de eeuwen heen.

In Het menselijke kwaad onderzoekt Klaas Rozemond opvattingen uit de geschiedwetenschap, de psychologie, de filosofie en het strafrecht over het historische kwaad van de Holocaust en het nieuwe kwaad van internationale misdrijven en terroristische aanslagen. Rozemond bepleit dat wij blijven oordelen over het kwaad uit het verleden om ons bewust te worden van het kwaad van het heden en de toekomst. Chris van der Heijden bracht in 2001 Grijs verleden uit en deed flink wat stof opwaaien. In het boek rekent Chris van der Heijden af met de opvatting dat de Tweede Wereldoorlog kan worden samengevat in termen van goed en fout. Begin dit jaar is er een herziene editie van Grijs verleden verschenen. Tijdens dit programma gaan verschillende experts met elkaar in gesprek over het kwaad en de lessen van de Tweede Wereldoorlog.

Over de sprekers

Klaas Rozemond is filosoof en jurist. Hij is auteur van het succesvolle Filosofie voor de zwijnen.

Chris van der Heijden is historicus en publicist, daarnaast doceert hij aan de School voor Journalistiek in Utrecht. Hij publiceerde zo’n vijftien boeken, met name over de Tweede Wereldoorlog en Spanje, waaronder Zwarte renaissance (1998) en Grijs verleden (2001). In 2011 promoveerde hij aan de Universiteit van Amsterdam op Dat nooit meer: De nasleep van de Tweede Wereldoorlog in Nederland.

Thomas Nys is als filosoof verbonden aan de Universiteit van Amsterdam. Hij publiceert regelmatig in internationale tijdschriften over onderwerpen als autonomie, tolerantie, manipulatie en liberalisme. Vorig jaar verscheen onder zijn redactie (samen met Stephen de Wijze, University of Manchester) The Routledge Handbook on the Philosophy of Evil.

Linde van Schuppen (moderator) promoveert aan de Radboud Universiteit Nijmegen, waar ze interdisciplinair onderzoek doet naar het taalgebruik en de verhalen van mensen met psychosegevoeligheid. Naast haar academische werk zit ze in de redactie van filosofisch café Felix & Sofie en de filosofische webstek bij nader inzien, en treedt ze op als gespreksmoderator en spreker.