Een avond over het essay

De wereld in jezelf

Het essay, het meest vrije genre in de literatuur, is de laatste jaren aan enorme veranderingen onderhevig. In dit programma buigen wij ons over de geschiedenis én toekomst van dit bijzondere genre.

Waar het essay ooit een speelplaats was voor schrijvers om kunst en wereld, mens en maatschappij uit te leggen, is het nu veel meer een plek waar herinneringen worden opgediept en identiteiten worden gecreëerd. Tien jaar na Joost Zwagermans monumentale bloemlezing van de Nederlandse en Vlaamse literatuur in 200 essays, trekken Nina Polak en Joost de Vries het essay de 21ste eeuw in.

In De wereld in jezelf hebben zij zestig hedendaagse essays van Nederlandse en Vlaamse auteurs bijeengebracht die laten zien hoe sprankelend en levend het essay vandaag de dag is – en ook hoe persoonlijk en authentiek. Met Nina Polak, Joost de Vries en andere kenners kijken wij deze avond naar dit zowel miskende als geliefde genre.

Over de sprekers

Nina Polak is redacteur bij De Correspondent. Ze schreef de romans We zullen niet te pletter slaan en Gebrek is een groot woord.

Joost de Vries is redacteur bij De Groene Amsterdammer. Hij publiceerde de romans Clausewitz, De republiekOude meesters en de essaybundel Vechtmemoires.

Gerelateerde programma’s
30 03 17
Het essay leeft!

In het grensgebied tussen literatuur en journalistiek, het verhalende en het beschouwende, het particuliere en het universele is het essay een genre dat de schrijver op unieke wijze in staat stelt een snaar te raken of aan het denken te zetten. Maar hoe ziet de toekomst van het essay eruit?

Datum
Donderdag 30 mrt 2017 20:00 uur
Locatie
SPUI25