20210402-De-Socratesbeker-2021
© giammarco boscaro unsplash
Het beste filosofieboek van het afgelopen jaar

De Socratesbeker 2021

Het meest urgente, oorspronkelijke en prikkelende Nederlandstalige filosofieboek, wie schreef dat het afgelopen jaar? Aan het begin van de Maand van de Filosofie horen wij welk werk met de Socratesbeker 2021 wordt bekroond.

De Socratesbeker is een initiatief van Stichting Maand van de Filosofie en wordt elk jaar uitgereikt. Dit jaar is het thema van de Maand van de Filosofie ‘De natuur was hier’. Tijdens deze feestelijke uitreiking introduceren de auteurs van de shortlist hun boeken. Moderator Thomas Muntz zal vervolgens met de genomineerden in gesprek gaan, waarna wij van de jury zullen horen wie dit jaar met de Socratesbeker naar huis gaat.

Over de sprekers

Tinneke Beeckman studeerde moraalwetenschappen aan de VUB en deed een aanvullende masteropleiding filosofie aan de ULB. Ze promoveerde aan de VUB en werkte jarenlang als aspirant en als postdoctoraal onderzoeker (FWO) in de academische wereld. Sinds 2012 is ze schrijver en columnist. In hetzelfde jaar publiceerde ze Door Spinoza’s lens (Pelckmans), in 2015 volgde Macht en onmacht. Een verkenning van de hedendaagse aanslag op de Verlichting (De Bezige Bij) en in 2020 Machiavelli’s lef. Levensfilosofie voor de vrije mens (Boom). Ze is columnist voor De Standaard en schrijft geregeld voor andere media, waaronder Knack. 

Miriam Rasch studeerde literatuurwetenschap en filosofie. Zij begon eind 2020 als onderzoekscoördinator bij de Willem de Kooning Academie, na acht jaar als docent-onderzoeker verbonden te zijn geweest aan het Instituut voor Netwerkcultuur, Hogeschool van Amsterdam. Frictie. Ethiek in tijden van dataïsme verscheen in mei 2020 bij De Bezige Bij, eerder verscheen bij dezelfde uitgever Zwemmen in de oceaan. Berichten uit een postdigitale wereld (2017). Zij schrijft ook essays en kritieken voor onder andere De Groene Amsterdammer, Follow the Money en Athenaeum.

Katrien Schaubroeck is hoofddocent Wijsbegeerte aan de Universiteit Antwerpen. Haar onderzoek situeert zich in de meta-ethiek, de morele psychologie en de feministische filosofie. Momenteel werkt ze aan een inleiding in de analytische wijsbegeerte, en aan publicaties over liefde en over epistemische (on)deugden. Met Hans Maes stelde ze de bundel samen Before Sunrise, Before Sunset, Before Midnight: A Philosophical Exploration (Routledge, Philosophers on Film series, 2021).

Marjan Slob is zelfstandig filosoof en essayist. Zij was jarenlang columnist van de Volkskrant, en schrijft voor denktanks over thema’s waarin kennis en waarden elkaar raken. Eerdere publieksboeken van haar: Foute fantasieën: kleine filosofie van de ontvankelijkheid en Hersenbeest: filosoferen over het brein en de menselijke geest. Met dat laatste boek won zij in 2017 de Socratesbeker.

Ruud Welten is hoogleraar filosofie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en doceert aan Tilburg University. Hij publiceert met name over moderne Franse filosofen. Van hem verschenen onder meer Het ware leven is elders. Filosofie van het toerisme (2014) en Sartre in de reeks Elementaire deeltjes (2020).

Thomas Muntz (moderator) is filosoof en politicoloog en doceert in de masterclass onderzoeksjournalistiek van platform Investico. Hij is tevens docent politieke filosofie en liberal arts aan de Universiteiten van Amsterdam en Tilburg.

Over de jury

De jury bestaat uit Bastiaan Rijpkema (Universiteit Leiden), Paul Cobben (emeritus-hoogleraar Universiteit van Tilburg), Mariska Jansen (publicist en journalist), Marnix Verplancke (journalist De Morgen en Knack) en Rosan Hollak (journalist NRC Handelsblad).

Over deze programmareeks
Gerelateerde programma’s
21 06 20
Het beste filosofieboek van het afgelopen jaar
De Socratesbeker 2020

Wie schreef het afgelopen jaar het meest urgente, oorspronkelijke en prikkelende Nederlandstalige filosofieboek? Tijdens een feestelijke Zoom-sessie in de Maand van de Filosofie reiken wij de Socratesbeker uit.

Datum
Zondag 21 jun 2020 20:00 – 21:00
Locatie
Online