Hamish Fulton
Oek de Jong over kijken naar kunst

De magie van het beeld

In zijn nieuwe boek De magie van het beeld (WBOOKS) verzamelt Oek de Jong mini-essays over kunst en kunstenaars. Deze middag gaat hij met kunstcriticus en curator Anna Tilroe in gesprek over kijken naar kunst.

Let op. Er zijn geen plekken meer beschikbaar voor de zaal van SPUI25. Je kunt dit programma alleen nog online bijwonen. Meld je aan voor de livestream.

De afgelopen negen jaar schreef Oek de Jong voor Museumtijdschrift over kunstwerken die hem raken en intrigeren. In de bundeling van deze mini-essays passeert een stoet aan beelden: een intieme ets van Rembrandt, de bekende foto van Marilyn Monroe op het luchtrooster van de metro, een cirkel in de Sahara van Richard Long, foto’s van Nan Goldin, Saul Leiter, Weegee en Koos Breukel, een performance van Marina Abramović, Picasso en de vrouwen, het offerlam van Zurbarán, een shot uit de film Paris, Texas, de bewegwijzering in de New Yorkse metro en de berg van Cézanne. Oek de Jong zoekt het ongrijpbare in deze werken en stelt het plezier van het kijken voorop.

Over de sprekers

Oek de Jong is romanschrijver en essayist. Van zijn romans, waarvan Opwaaiende zomerjurken, Cirkel in het gras, Hokwerda’s kind, Pier en oceaan en Zwarte schuur alom bekend zijn, werden ruim 600.000 exemplaren verkocht in binnen- en buitenland. In 2020 ontving hij de Boekenbon Literatuur Prijs voor Zwarte schuur. In datzelfde jaar verscheen Het glanzend zwart van mosselen: Autobiografie Essay Reisverhaal Cultuurkritiek 1980-2020. De Jong studeerde kunstgeschiedenis aan de UvA en schreef voor Museumtijdschrift negen jaar over kunstwerken die hem raken en intrigeren.

Anna Tilroe is een veelgeprezen kunstcriticus. Zij schreef jarenlang voor de Volkskrant en NRC Handelsblad en publiceerde drie boeken: De blauwe gitaarDe huid van de kameleon en Het blinkende stof. In 2010 werd ze benoemd als buitengewoon hoogleraar Kunst en Cultuur aan de Radboud Universiteit Nijmegen. In dat jaar verscheen ook De ja-sprong. Naar een nieuwe vitaliteit in de kunst.

Gerelateerde programma’s
22 06 21
Infrastructures of Collecting in Transnational Perspective
(Un)Mapping Modern Art

Moving our understanding of modern art production beyond the dominant canon and narrative: this will be the aim of ‘(Un)mapping Infrastructures: Transnational Perspectives on Modern Art, 1900-1970’. With keynotes by Professor John Clark and Professor Partha Mitter, we mark the start of this long-term research project.

Datum
Dinsdag 22 jun 2021 11:00 – 12:30
Locatie
Online
31 05 21
Van beeld naar woord
#MYOWNGENDER

Vier jaar lang verkende beeldend kunstenaar Sevilay Maria het oneindige grijze gebied tussen man en vrouw. Haar fotoproject #MYOWNGENDER vertelt de verhalen van diegenen die de regels van het genderspectrum tarten. Wat zeggen deze foto’s?

Datum
Maandag 31 mei 2021 20:00 – 21:00
Locatie
Online
29 03 19
Over kunst, kritiek en filosofie
Kijken, proeven, denken

Wanneer we ons verhouden tot kunst wordt het kunstwerk vaak als een passief object voorgesteld waar we óver spreken, nadenken, reflecteren en discussiëren. Maar zo passief hoeft kunst helemaal niet te zijn. In dit programma vieren we de presentatie van ‘Kijken, proeven, denken’ van Thijs Lijster.

Datum
Vrijdag 29 mrt 2019 17:00 – 18:30
Locatie
SPUI25