Geschiedenis vd slavernij Boekcover2
Een avond met Dick Harrison

De geschiedenis van de slavernij

Met Zweedse hoogleraar geschiedenis Dick Harrison en moderator Martijn Icks kijken we naar de geschiedenis van de slavernij, van de vroegst bekende beschavingen tot hedendaagse dwangarbeid.

Let op, voertaal: Engels

De geschiedenis van de slavernij behandelt de oudheid, de middeleeuwen, de trans-Atlantische slavenhandel en de laatste twee eeuwen. Harrison nam in zijn onderzoek naast de grote lijnen ook fragmenten uit dagboeken en brieven mee, waardoor hij het menselijke aspect zichtbaar maakt.

Over de sprekers

Dick Harrison is hoogleraar geschiedenis aan de Universiteit van Lund, Zweden. Hij schrijft artikelen, blogs, romans en non-fictieboeken en maakt tv-documentaires over Europese en Zweedse geschiedenis. Naast zijn recente De geschiedenis van de slavernij schreef hij De Dertigjarige Oorlog. 

Martijn Icks (moderator) is docent Oude geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Hij promoveerde in 2008 op een proefschrift over de Romeinse Keizer Heliogabalus, als handelseditie verschenen onder de titel The Crimes of Elagabalus: The Life and Legacy of Rome’s Decadent Boy Emperor (2011).

Gerelateerde programma’s
24 11 20
Afro-Nederlandse verkenningen #4:
Het Nederlandse slavernijverleden

Wat weten we over het Nederlandse slavernijverleden? Frank Dragtenstein behandelt het ontstaan van de slavernij, haar verloop, vormen van verzet, de rol van vrouwen en het einde van deze periode. Wat denken we te weten en wat strookt met de archieven?

Datum
Dinsdag 24 nov 2020 20:00 – 21:00
Locatie
Online