Centre Virtuel de la Connaissance sur l'Europe
Boekpresentatie Een jager in het woud

De Frans-Duitse as van verleden naar toekomst

Na Brexit, de oorlog in Oekraïne en de Duitse Zeitenwende richt het oog zich opnieuw op de Frans-Duitse as. Kan die nog richting geven aan de toekomst van Europa en is de kloof uit hun gezamenlijk verleden definitief overbrugd? Maarten Doormans nieuwe boek Een jager in het woud is een historische röntgenfoto van de manier waarop Frankrijk en Duitsland elkaar bezien. Hij gaat hierover in gesprek met Margot Dijkgraaf, Tom de Bruijn en Joep Leerssen. Moderatie: Ton Nijhuis.

Vier oorlogen hebben diepe sporen achtergelaten en al is de ‘erfvijandschap’ tussen beide landen al sinds de laatste wereldoorlog verdampt, de geschiedenis leert dat nationale vooroordelen en clichés hardnekkiger zijn dan we vaak denken en hopen. Staat de Vijfde Republiek niet in de traditie van een rationele Verlichting, waar de geboorte van de Duitse natie juist wortelt in een naar binnen gekeerde romantiek? Of richt Frankrijk zich te veel op het verleden en is de Duitse politiek meer op de toekomst gericht? De laatste tien jaar ging een reeks herdenkingen van de gewelddadige confrontaties tussen beide landen en een aantal tentoonstellingen op zoek naar de balans tussen herinneren, herdenken en vergeten.

Naar aanleiding van zijn nieuwe boek Een jager in het woud gaat auteur Maarten Doorman over deze en gerelateerde vragen in gesprek met Margot Dijkgraaf, Tom de Bruijn, Joep Leerssen en Ton Nijhuis. Aan het slot van de bijeenkomst reikt Doorman het eerste exemplaar uit aan Cees Nooteboom.

Over de sprekers

Maarten Doorman is schrijver en medewerker van NRC. Hij doceert filosofie aan de Universiteit Maastricht en is bijzonder hoogleraar geschiedenis van de Duitse cultuur namens het Duitsland Instituut aan de VU. 

Tom de Bruijn is voormalig minister van Buitenlandse Zaken, wethouder in Den Haag en Nederlands ambassadeur bij de Europese Unie in Brussel.

Margot Dijkgraaf is literatuurcriticus, schrijver, interviewer en curator. Ze publiceerde boeken over Franse en Europese letteren. In 2001 werd zij benoemd tot Chevalier des Arts et des Lettres en in 2021 ontving zij de Gouden Ganzenveer. Haar laatste boek is In de voetsporen van mijn grootvader.

Joep Leerssen is literatuur- en ideeënhistoricus; hij studeerde Vergelijkende Literatuurwetenschap in Aken en Anglo-Ierse Studies in Dublin. Hij is professor emeritus aan de universiteiten van Amsterdam en Maastricht. Hij heeft veel gepubliceerd over nationalisme en over nationale (zelf-)stereotyperingen.

Ton Nijhuis (moderator) is historicus en filosoof. Hij is hoogleraar aan de UvA en directeur van het Duitsland Instituut Amsterdam. Daarnaast is Nijhuis lid van de Commissie Europese Integratie van de Adviesraad Internationale Vraagstukken (AIV).

Gerelateerde programma’s
18 04 23
Europa tussen kosmopolitisme en nationaal conservatisme

Europa in de eenentwintigste eeuw lijkt verdeeld tussen kosmopolieten aan de ene kant, en nationaal conservatieven aan de andere kant. Het nieuwe boek Europe against Revolution (Oxford University Press 2023) van Matthijs Lok laat zien dat conservatieven in het verleden juist geen nationalisten waren maar Europeanen die zich lieten inspireren door de Verlichting. Lok gaat in gesprek met historici en journalisten over de conclusies en de actualiteit van zijn boek.

Datum
Dinsdag 18 apr 2023 20:00 uur
Locatie
SPUI25
05 09 23
Het reisboek van Willem van Oranje

Voor Het reisboek van Willem van Oranje volgde biograaf René van Stipriaan de Vader des Vaderlands door Europa en deed onderzoek naar de historische locaties die hij bezocht. Hoe zag de wereld van Willem van Oranje eruit – en wat is er nog van over? Vanavond vertelt Van Stipriaan over deze nieuwe reis terug in de tijd en verkennen regiospecialisten hoe er vanuit verschillende buitenlanden naar Van Oranje werd gekeken.

Datum
Dinsdag 5 sep 2023 20:00 uur
Locatie
Singelkerk
29 09 23
Hoe het verleden de Volksrepubliek verklaart
Een geschiedenis van China

Wie zich afvraagt hoe in het huidige China een symbiose van communisme en kapitalisme kon ontstaan, vindt in Een geschiedenis van China. Hoe het verleden de Volksrepubliek verklaart de informatie die voor een bredere culturele en historische benadering van deze vragen onontbeerlijk is. Tijdens de presentatie van dit nieuwe boek van econoom Victor Wesseling ontvangt voormalig president van de Nederlandsche Bank Nout Wellink het eerste exemplaar. Samen gaan zij in gesprek over Een geschiedenis van China en Wellinks ervaringen als directielid en toezichthouder bij de grootste bank in China.

Datum
Vrijdag 29 sep 2023 17:30 uur
Locatie
SPUI25