20210120_de-familie-wachtman
Over spermadonatie en het recht

De familie Wachtman

Wat weegt zwaarder: het recht op anonimiteit van een spermadonor of het recht van een kind om te weten van wie het afstamt? Advocaat Christiaan Alberdingk Thijm schreef zijn tweede roman over dit nog altijd relevante dilemma: ‘De familie Wachtman’.

De familie Wachtman vertelt het verhaal van een zaaddonor, een donorkind, een wensouder en een gynaecoloog. In deze roman lopen de werelden van zaaddonoren en hun verwekte kinderen soepel in elkaar over. De handelingen spelen zich af tegen het decor van de rechtenfaculteit van de Universiteit van Amsterdam.

De wetenschappelijke carriëre van Philip Wachtman zit in een dip. Zijn promotieonderzoek over de anonimiteit van de spermadonor is overbodig geworden en hij dreigt gepasseerd te worden voor een benoeming als hoogleraar. Hoe anders vergaat het zijn vriendin, de stemactrice Freya de Koning, die zich op het hoogtepunt van haar roem bevindt. Maar er is een groot gemis. Freya is op haar negenendertigste nog kinderloos. Het ligt aan Philip, denkt Freya. Maar hij weet dat hij niet de oorzaak kan zijn. Wachtman heeft naar schatting namelijk 411 nakomelingen; het gevolg van uit de hand gelopen praktijkonderzoek bij de spermabank. Door een uitspraak van de rechter dreigt hij zijn levenswerk niet langer geheim te kunnen houden. Achtervolgd door zijn verleden en een studente die zegt zijn dochter te zijn, moet Wachtman op zoek naar zichzelf. Gaandeweg komt hij tot de conclusie dat hij niet is wie hij dacht te zijn.

Over de sprekers

Christiaan Alberdingk Thijm is naast schrijver ook advocaat en universitair docent. Zijn debuutroman, Het proces van de eeuw, werd lovend ontvangen.

Derk Eimers is donor en voormalig bestuurder stichting Donorkind.

Vera de Lange is donorkind en schrijft een boek met interviews met donorkinderen.

Guido Pennings is hoogleraar medische ethiek aan de Universiteit van Gent.