20200224_deniz-kuypers
Deniz Kuypers in gesprek met Theo Hakkert

De atlas van overal

Op het Turkse platteland van het midden van de vorige eeuw wordt een dichter verliefd op een meisje uit de stad, met grote gevolgen. Zeventig jaar later, aan de westkust van Amerika, blikt zijn zoon terug op het leven van zijn vader in een poging te begrijpen waarom zij al jaren van elkaar vervreemd zijn.

Met De atlas van overal schreef Deniz Kuypers over ontheemding, het opgroeien tussen twee culturen, de rusteloosheid die daarbij hoort en de verhalen die ons verbinden aan onze thuisgrond en aan elkaar.

In het Turkije van de jaren zestig ziet een man zichzelf genoodzaakt zijn schrijversdroom opzij te zetten en naar Nederland te komen. Zijn zoon Deniz wordt wel schrijver en verhuist naar Amerika. Als Deniz zelf kinderen krijgt, ontstaat de behoefte het verleden van zijn vader, die hij twintig jaar niet heeft gesproken, te onderzoeken. Zijn vragen leiden hem van Oost-Turkije naar Californië en uiteindelijk terug naar Nederland.

Deze avond vieren we het verschijnen van Kuypers derde roman, De atlas van overal. Mariska Kleinhoonte van Os van uitgeverij Atlas Contact en de redacteur van Deniz Kuypers, verzorgt de moderatie en spreekt namens de uitgeverij Kuypers toe. Vervolgens gaat literair journalist Theo Hakkert in gesprek met Kuypers over De atlas van overal. Ook zal Kuypers een stuk voordragen uit zijn nieuwe roman en is er ruimte voor vragen aan de schrijver.

Over de sprekers

Deniz Kuypers schreef de romans Dagen zonder Dulci (nominatie Academica Literatuurprijs 2014 en Dioraphte Literatuurprijs 2013) en Het ruisen van de wereld (nominatie BNG Bank Literatuurprijs 2014). Hij woont sinds 2002 in San Francisco. Kuypers is tevens columnist voor diverse media.

Theo Hakkert is (literair) journalist en columnist bij De Twentsche Courant Tubantia, had zitting in verschillende literaire jury’s en interviewt geregeld auteurs bij festivals en literaire avonden.

Mariska Kleinhoonte van Os (moderator) werkt als acquirerend redacteur Nederlandse fictie bij uitgeverij Atlas Contact.

Gerelateerde programma’s
25 01 21
Leven in Egypte na de Arabische lente
Nu de wereld niet meer kijkt

In januari 2011 waren de ogen van de wereld op Egypte gericht, toen de massale protesten van de Arabische Lente ook daar losbraken. Twee jaar later verhuisde de Nederlandse journalist Eduard Cousin naar Caïro en trof het Tahrirplein opnieuw vol aan, met protestanten tegen de Moslimbroederschap van president Morsi. Eduard Cousin presenteert deze avond zijn boek Nu de wereld niet meer kijkt en gaat hierover in gesprek met Carolien Roelants.

Datum
Maandag 25 jan 2021 20:00 uur
Locatie
Online
08 02 21
Het nut van de man

Sinds #MeToo ligt de man, vooral de witte, opnieuw onder vuur als wellustig patriarch en geprivilegieerd onderdrukker. Feminisme bloeit en de man raakt uit de mode. Wat blijft er over van mannelijkheid? En wat is mannelijkheid eigenlijk?

Datum
Maandag 8 feb 2021 20:00 uur
Locatie
Online