20201208_Carry van Bruggen
Foto wikimedia

Carry van Bruggen

Carry van Bruggen (1881-1932) legde als denker en schrijver het vrouwelijk bewustzijn zonder compromissen bloot en leverde het gevecht met haar eigen seksualiteit openhartig. In dit programma kijken we met bewonderaars en experts naar het rijke oeuvre van Carry van Bruggen en de waarde ervan heden ten dage.

Vanaf haar debuut in 1907 (In de schaduw) publiceerde Van Bruggen verhalen en romans, en vanaf de Eerste Wereldoorlog schreef zij ook non-fictiewerk.

Carry van Bruggen was geen feminist, al is haar werk een impliciete aanklacht tegen de achterstelling van de vrouw. Ieder -isme wekte haar argwaan, met name het nationalisme, waarvan ze de gevaren door haar Joodse afkomst goed doorzag. Ze mengde zich in het publieke debat, ze was een geweldige columnist en haar romans en verhalen waren ongekend intens. In haar filosofische werk liet ze zien hoe gemeenschapszin en distinctiedrift elkaar bevechten. Maar het lukte haar niet met haar eigen gespletenheid in het reine te komen: ze maakte op 51-jarige leeftijd een eind aan haar leven.

In haar nieuwe boek Er is geen ander zijn dan anders zijn brengt Barber van de Pol Carry van Bruggen weer onder de aandacht. Met Barber van de Pol en andere kenners spreken we deze avond over de actuele waarde van Van Bruggens werk.

Over de spreker

Barber van de Pol is de gelauwerde vertaalster van Don QuichotMoby Dick en het werk van Jorge Luis Borges. Zelf schreef ze kinderboeken, romans, essays en columns. Haar nieuwste boek is Er is geen ander zijn dan anders zijn over Carry van Bruggen.

Jacqueline Bel is hoogleraar moderne Nederlandse letterkunde (Multatuli-leerstoel) aan de VU. In 2015 publiceerde zij Bloed en rozen, Geschiedenis van de Nederlandse literatuur 1900-1945, deel 6 van de Taalunie-literatuurgeschiedenis van Nederland en Vlaanderen.

Hélène Gelèns is dichter en filosoof. Ze publiceerde drie lovend ontvangen dichtbundels: ‘niet beginnen bij het hoofd’, ‘zet af en zweef’ en ‘applaus vanuit het donker’. Naast poëzie schreef ze kort proza, essays, een libretto en een hoorspel. Op dit moment werkt ze aan haar romandebuut en een nieuwe dichtbundel.

Marjoleine de Vos is redacteur kunst bij NRC Handelsblad. Ze schrijft over kunst, literatuur en koken, en heeft een tweewekelijkse column. Een selectie uit deze columns werd gebundeld in ‘Nu en altijd: bespiegelingen’ en ‘Het is zo vandaag als altijd.’ In januari 2013 is haar recentste bundel Uitzicht genoeg verschenen, en recent kwam het boek ‘Je keek te ver. Een wandeling’  uit.

Moderator: Lisanne Snelders