Nederlandse en Vlaamse poëzie in de 21e eeuw

Bundels van het nieuwe millennium

De anticanto’s van H.H. ter Balkt, de totaal witte kamer van Gerrit Kouwenaar, het ontij van Anneke Brassinga, de totale vlam van Peter Verhelst, de gletsjer van Anne Vegter, de buitendeur van Charles Ducal: deze en andere bijzondere bundels worden doorgelicht door poëzielezers in ‘Bundels van het nieuwe millennium’.

Sinds 2000 zijn er in Nederland en Vlaanderen vele honderden dicht- bundels verschenen. Als je die productie overziet, merk je een grote diversiteit en veelkantigheid: van klassieke sonnettencycli tot boeken waarin met de hand is bijgeschreven, van bundels met bijgevoegde cd’s tot hedendaagse epische poëzie.

Het boek Bundels van het nieuwe millennium presenteert 26 essays over evenzoveel poëziebundels, die elk een opvallende plek opeisten in de recente literatuurgeschiedenis of een scharnierpunt betekenden in het oeuvre van hun maker.

Over de sprekers

Nachoem M. Wijnberg is hoogleraar aan de Amsterdam Business School en dichter. Hij ontving dit jaar de P.C. Hooftprijs. Daarvoor ontving hij voor zijn werk al verschillende prijzen, waaronder de VSB Poëzieprijs voor de bundel Het leven van (2008). Zijn achttiende bundel verschijnt later dit jaar bij Uitgeverij Pluim.

Maud Vanhauwaert is een Vlaams dichteres en actrice. Vanheuwaert studeerde Taal- en Letterkunde en aan het Conservatorium Antwerpen. In 2012 was Vanhauwaert finalist bij het wereldkampioenschap Poetry slam en won in 2013 het Groot Dictee der Nederlandse Taal. Op dit moment is ze stadsdichteres van Antwerpen.

Fiep van Bodegom (1984) studeerde literatuurwetenschappen en filosofie. Ze werkt en schrijft voor De Gids en De Groene Amsterdammer.

Gerelateerde programma’s
01 10 20
William Shakespeare en zijn sonnetten

William Shakespeare wordt gezien als de meest bekende dichter die Engeland voortbracht. Wat voor dichter was hij? En waarom lezen we zijn gedichten nog altijd? Moderatie: Diederik Burgersdijk.

Datum
Donderdag 1 okt 2020 17:00 – 18:30
Locatie
Online
22 01 19
De gedichten van H. Marsman
Groots en meeslepend

H. Marsman (1899-1940) heeft een aantal gevleugelde versregels op zijn naam staan. ‘Denkend aan Holland / zie ik brede rivieren / traag door oneindig laagland gaan’; ‘Groots en meeslepend wil ik leven’; ‘De zon en de zee springend bliksemend open’ – het zijn evergreens uit een veelvuldig geciteerd oeuvre. Hij behoort ontegenzeggelijk tot de bekendste en meest gelezen dichters van ons taalgebied.

Datum
Dinsdag 22 jan 2019 17:00 – 18:30
Locatie
SPUI25