BRUMMELMAN_Bewonder_VP_HR2
Overleven in een narcistische wereld

Bewonder mij!

Voel jij je beter dan anderen, speciaal en bijzonder, en wil je dat mensen erkennen dat je uitzonderlijk bent? Kijk je neer op anderen? Zie je relaties als een competitie en wil je bewijzen dat je boven de grijze massa uitsteekt? Hunker je naar bewondering?

Narcisten zijn charmant en maken een zelfverzekerde eerste indruk. Maar wat zij van binnen voelen, is minder rooskleurig. Ze maken zich ernstige zorgen over het oordeel van anderen. En wanneer ze niet de bewondering krijgen die ze willen, voelen ze zich gekrenkt en zinnen ze op wraak. Narcisme is een persoonlijkheidstrek waar veel mensen mee worstelen, vooral in onze individualistische samenleving die aanzet tot zelfbewondering. Dat begint al vroeg: kinderen worden op een voetstuk gezet en moeten schitteren. Het blijkt dat zij daardoor narcistische trekken kunnen ontwikkelen.

In dit programma presenteert Eddie Brummelman zijn boek Bewonder mij! waarin hij beschrijft wat narcisme is, hoe het ontstaat, hoe het levens beïnvloedt en hoe je er grip op kunt krijgen. Brummelman gaat in gesprek met journalist en schrijver Ellen de Bruin en Sander Thomaes.

Over de sprekers

Eddie Brummelman is docent en onderzoeker aan de Universiteit van Amsterdam. Hij doet onderzoek naar narcisme en zelfwaardering: hoe deze ontstaan in de kindertijd en wat we hier als samenleving aan kunnen doen. Als postdoc werkte hij met Carol Dweck op Stanford University. Hij heeft meerdere prijzen voor zijn onderzoek gekregen, waaronder de Nationale Postdocprijs, de George Butterworth Young Scientist Award en de APS Rising Star award.

Ellen de Bruin is journalist en schrijver. Ze werkt op de wetenschapsredactie van NRC. Vorig jaar kreeg ze de Anton Wachterprijs, de prijs voor het beste literaire debuut, voor haar roman Onder het ijs.

Sander Thomaes is hoogleraar en afdelingsvoorzitter Ontwikkelingspsychologie aan de Universiteit Utrecht.