Hoe laat je zien wat het oog niet waar kan nemen?

Atlas van ons brein

Neurowetenschapper Lara Wierenga en grafisch ontwerper Dirma Janse sloegen de handen in elkaar voor een uniek boekproject, de Atlas van ons brein. Een visuele reis door de hersenen. In dit programma maken we kennis met de wonderlijke machine die ons brein is.  

Aan de hand van dertig boeiende vragen en honderden fascinerende illustraties en infographics nemen Lara en Dirma hun publiek mee op een grafische ontdekkingstocht langs het menselijk brein. Tijdens deze boekpresentatie laten ze het publiek hun reis zien van het allereerste idee tot het uiteindelijke boek. Ze gaan onder leiding van moderator Linde van Schuppen in gesprek over deze reis en proberen antwoord te geven op de vraag hoe je zichtbaar maakt wat je niet kan zien. Ook maken ze inzichtelijk wat kennis over ons brein doet met onze kijk op de wereld: Hoe verandert dat hoe we denken over onszelf? Wat doet dat met onze kijk op de verhoudingen tussen man en vrouw? En hoe werkt meer kennis over ons brein door in bijvoorbeeld de psychiatrische praktijk of het onderwijs? 

Over de sprekers

Lara Wierenga is neurowetenschapper en universitair docent aan de Universiteit Leiden. Ze is gespecialiseerd in de hersenontwikkeling bij kinderen. In haar werk onderzoekt ze onder andere waarom jongens vaker ADHD hebben dan meisjes, wat muzieklessen ons leren over hoe de hersenen groeien en wat onze eerste liefde vertelt over de werking van het puberbrein.

Dirma Janse is grafisch ontwerper en gespecialiseerd in infographics en wetenschappelijke visualisaties. In haar werk zoekt ze naar visuele oplossingen om complexe informatie overzichtelijk te maken voor een breed publiek. Ze is docent Science Vision aan de TU Delft en werkt onder andere voor NRC.

Pieter De Messemaeker is uitgever bij Uitgeverij Lannoo. Hij is gespecialiseerd in geschiedenis en wetenschap. Samen met Lara en Dirma heeft hij actief meegedacht over de opzet van Atlas van ons brein.  

Linde van Schuppen (moderator) promoveert aan de Radboud Universiteit Nijmegen, waar ze interdisciplinair onderzoek doet naar het taalgebruik en de verhalen van mensen met psychosegevoeligheid.  

Gerelateerde programma’s
12 06 24
Objective Data? The Ways That Gender Bias Can Enter the Data Pipeline

Data is not objective. In this event, we discuss how gender bias infiltrates the data pipeline, shaping the algorithmic outputs encountered in everyday experiences.

Datum
Woensdag 12 jun 2024 17:00 uur
Locatie
SPUI25
08 12 23
The Western Liberal Order from Foundation to Fracture
Geopolitics and Democracy

With the launch of the book Geopolitics and Democracy we explore the fortunes and fragility of the international liberal order, where nation-states invest in international openness and multilateralism on the one hand and in military preparedness on the other. The book provides a novel argument and historical evidence explaining why the Western liberal international order emerged and why it is under threat from anti-globalist forces today.

Datum
Vrijdag 8 dec 2023 17:00 uur
Locatie
SPUI25
30 11 23
Over de beleving van verlies en het verstrijken van de tijd
De getijden van rouw

Rouw loopt uit de pas met de tijd. Hoewel de klok doortikt, kan het passeren van een maand, jaar of decennium gevoelens van rouw juist weer laten opflakkeren. Hoe draag je verdriet met je mee? En hoe verandert dit met de tijd?

Datum
Donderdag 30 nov 2023 17:00 uur
Locatie
SPUI25