© Museum aan de Stroom via Wikimedia Commons
De gloriejaren van een vergeten wereldstad

Antwerpen in de zestiende eeuw

De stad die Antwerpen ooit is geweest, is vandaag de dag haast onherkenbaar. Verwoest door de vlammen en bombardementen van wereldoorlogen is haar geschiedenis goed verstopt achter een façade van herbouwde monumenten. Toch was de havenstad ooit het middelpunt van de wereld. Michael Pye ontsluit in zijn nieuwe boek Antwerpen (De Bezige Bij) de geschiedenis van een volgens hem vergeten wereldstad.

Let op. De voertaal van dit programma is Engels

Er zijn geen plekken meer beschikbaar. Je kunt dit programma alleen nog online bijwonen. Meld je aan voor de livestream.

Als handelscentrum kende Antwerpen in de zestiende eeuw geen evenbeeld, en haar rijkdom en weelde leken ongeëvenaard. De stad van Plantijn en Brueghel stond bol van de bedrijvigheid. Bezoekers kwamen met hun koopwaar uit alle uithoeken van de wereld naar de stad waar de geldhandel floreerde. Antwerpen had een niet te onderschatten invloed op steden als Amsterdam. Het Antwerpse rasterwerk van grachten was een inspiratie voor de vorm van grachten in Amsterdam. Amsterdam bouwde zes jaar na Antwerpen een waaggebouw volgens precies dezelfde principes en Antwerps bier werd zelfs in Amsterdam gedronken.

Tegelijkertijd kende Antwerpen ook een schaduwkant: rellen, muiterijen en de inquisitie, die als een donkere wolk boven de joodse en protestantse inwoners hing, lieten de uitzonderlijke welvaart van korte duur zijn.

Michael Pye beschrijft in zijn nieuwste boek de gloriejaren van deze stad. Pye vertelt het verhaal van een stad die tegen alle verwachtingen in opkwam als het kloppend hart van de zestiende eeuw, en in korte tijd de wereld wist te veranderen. En ook al waren de gloriejaren van korte duur, zonder de Antwerpse geschiedenis zou volgens Pye vandaag niets hetzelfde zijn.

Over de sprekers

Michael Pye werkt als romanschrijver, journalist, historicus en programmamaker. Twintig jaar lang pendelde hij als columnist voor verschillende Britse kranten tussen New York en Europa. Pye schreef zowel non-fictie als historische romans, waaronder Gestolen leven (1999) en De stukken uit Berlijn (2002). In 2015 verscheen Aan de rand van de wereld, over het leven aan de Noordzee in de middeleeuwen.

Diederik Burgersdijk (moderator) is moderator bij SPUI25, en doceert Latijn en Oude geschiedenis aan University College Utrecht en Cartesius Lyceum Amsterdam. Hij schreef diverse boeken bij Athenaeum, Polak en Van Gennep, waaronder recentelijk Cornelius Nepos. Macht en moraal. 

Gerelateerde programma’s
19 05 21
Een tweegesprek
Erasmus, dwarsdenker

Erasmus wordt beschouwd als sleutelfiguur voor de overgang van middeleeuwen naar moderne tijd. Zijn betekenis voor de literatuur- én wetenschapsgeschiedenis is immens. In dit tweegesprek bevraagt classicus Diederik Burgersdijk biograaf Sandra Langereis over het leven en denken van Erasmus, naar aanleiding van haar nieuwe boek Erasmus. Dwarsdenker.

Datum
Woensdag 19 mei 2021 17:00 – 18:30
20 05 19
In gesprek met Philipp Blom
Een Italiaanse reis

In zijn nieuwe boek Een Italiaanse reis gaat historicus en schrijver Philipp Blom op zoek naar de bouwer van zijn viool. De viool legde een route af waarlangs al meer dan driehonderd jaar mensen, goederen en kennis door Europa reizen. Bij SPUI25 gaat Persis Bekkering met Blom in gesprek over deze bijzondere geschiedenis.

Datum
Maandag 20 mei 2019 20:00 – 21:30
Locatie
SPUI25
15 02 19
In gesprek met schrijver Simon Winder
Europa’s grote breuklijn

In zijn nieuwe boek ‘Lotharingia’ leidt de bekende schrijver Simon Winder ons langs de steden en dorpen van Lotharingia en vertelt hij een persoonlijke geschiedenis van deze strook land, van de Frankische oorsprong in de negende eeuw tot onze tijd. Vandaag gaat Lex Heerma van Voss met Winder in gesprek.

Datum
Vrijdag 15 feb 2019 13:00 – 14:30
Locatie
SPUI25