20191126_againstenglish
Een pleidooi voor het Nederlands

Against English

Het Engels heeft het Nederlands al bijna verdrongen aan de universiteiten en neemt sluipenderwijs het middelbaar en lager onderwijs over. Meer dan zestig procent van wat er aan vertaalde romans in de boekhandel ligt, komt uit het Engelse taalgebied. Onze media? Helemaal gericht op Amerikaanse voorbeelden – alsof er geen Italiaanse, Franse, Spaanse en Duitse nieuwsbronnen bestaan. Met de auteurs van de bundel ‘Against English’ analyseren we de verengelsing van de wereld en leren we over de rijkdom van diversiteit.

Against English, onder redactie van Lotte Jensen, Niek Pas, Daniël Rovers en Koen Gulik, is geboren uit verzet. Verzet tegen de verengelsing van taal en maatschappij. De auteurs willen laten zien welke reële gevaren er kleven aan onze massale toevlucht tot het Engels. Met de dominantie van de taal komt namelijk ook de dominantie van het denken. Het Anglo-Amerikaanse wereldbeeld bepaalt de kijk op economie, politiek en overheid. De overheid dient zich terug te trekken en zo veel mogelijk over te laten aan het individu. En de samenleving? Die wordt onderworpen aan het principe van de markt. Alwaar men het liefst in Engels jargon spreekt. Aan de hand van korte lezingen door auteurs van Against English leren we over de portee van het boek. Een eerste exemplaar wordt aangeboden aan Frits Spits.

Over de sprekers

Daniël Rovers is schrijver – onder meer van de roman De waren en de essaybundel Bakvis – en redacteur van De Witte Raaf. In duo vertaalde hij David Foster Wallace’ postume roman De bleke koning.

Niek Pas is als universitair docent Franse geschiedenis verbonden aan de Universiteit van Amsterdam. Van zijn hand verschenen onder andere Macron en de nieuwe Franse revolutie (2017) en De geschiedenis van Frankrijk in een notendop (2008).

Lotte Jensen is hoogleraar Nederlandse literatuur- en cultuurgeschiedenis aan de Radboud Universiteit te Nijmegen. Ze publiceerde onder meer Verzet tegen Napoleon (2013) en Vieren van vrede. Het ontstaan van de Nederlandse identiteit, 1648-1815 (2016).

Fouad Laroui is schrijver en als universitair docent Franse taal en cultuur verbonden aan de Universiteit van Amsterdam.

Koen van Gulik is uitgever van Wereldbibliotheek en oprichter van de Aiecica – l’Association internationale des éditeurs contre l’impérialisme culturel angloaméricain, de Internationale vereniging van uitgevers tegen het Anglo-Amerikaanse cultuurimperialisme.

Eva Wissenburg is literair vertaler Frans en redactielid van Filter, tijdschrift over vertalen. Ze vertaalde onder meer werk van Julien Benda, Cécile Wajsbrot en Olivier Bourdeaut. In 2018 ontving ze het Dr. Elly Jaffé Stipendium.

Frits Spits is radiomaker en televisiepresentator, bekend van onder meer de radioprogramma’s De Avondspits, Tijd voor Twee en De Taalstaat. Hij is auteur van de boeken Zestig strepen en De Standaards van Spits.

Gerelateerde programma’s
15 05 23
Midden in de psychedelische renaissance
Waarover je niet kunt spreken zing je

Literair tijdschrift De Gids, internettijdschrift DIG en gastredacteur en filmmaker Maartje Nevejan hielden samen een collectieve trip en doen verslag van hun zoektocht naar een nieuwe taal. Het ‘psychedelica-nummer’ van De Gids wordt feestelijk gepresenteerd met gesprekken, optredens en filmfragmenten van schrijvers, kunstenaars en wetenschappers. Met: Michiel van Elk, Asha Karami, Esma Moukhtar, Patricia Pisters, Maartje Nevejan, Michael Tedja, Dirk Vis, Dirk van Weelden en Frances Welling.

Datum
Maandag 15 mei 2023 20:00 uur
Locatie
SPUI25
21 11 23
Double Book Launch with Carolyn Birdsall and Elodie A. Roy
Sonic Objects of Desire?

In contemporary culture, outdated ideas persist about sound media, such as radio, as being for the ears only. Yet sound media cultures have also variously engaged vision, touch, smell, and taste. This event will focus on the cross-sensory and material qualities of sound media by a double book launch of new books in Media Studies by Carolyn Birdsall and Elodie A. Roy.

Datum
Dinsdag 21 nov 2023 17:30 uur
Locatie
SPUI25
22 05 23
Doeschka Meijsing is niet dood!

Een bewonderde ander en, vooral, een kwetsbaar, ironisch en fantasievol hoofdpersonage wandelen door het werk van Doeschka Meijsing (1947-2012). Haar omvangrijke literaire oeuvre omvat geweldige romans, poëzie en essays, maar tegenwoordig leest men waarschijnlijk vooral haar laatste roman Over de liefde. Tijdens Doeschka Meijsing is niet dood! gaan liefhebbers en kenners van Meijsings werk met elkaar in gesprek over wat haar zo goed maakt en waarom haar werk toen en nu mensen inspireert.

Datum
Maandag 22 mei 2023 17:00 uur
Locatie
SPUI25