Bijdragen uit de geesteswetenschappen, antropologie en rechten

Achtergronden van Israël/Palestina

Tijdens de tweede avond van het tweeluik over Israël/Palestina onderzoeken we de historische, sociaal-culturele achtergronden van het heden vanuit de antropologie en het internationaal recht. Ook bezien we de publieke perceptie en de berichtgeving over Israël/Palestina in Nederland.

Het recente geweld in Israël/Palestina heeft achtergronden in de sociale, juridische en politieke context van de laatste zeventig jaar. In de reconstructie van deze context hebben de laatste jaren grote verschuivingen plaatsgevonden. In recente rapporten van mensenrechtenorganisaties zoals Human Rights Watch en B’Tselem wordt de sociale en politieke ongelijkheid tussen Joodse Israëli’s, Palestijnen in Oost-Jeruzalem, de Westbank en Gaza geanalyseerd in termen van apartheid, en is er aandacht voor de rol van Israël in het bestuur van het hele gebied tussen de Middellandse zee en de Jordaan. Hoe verhoudt dit zich tot het publieke engagement en de publieke perceptie in Nederland?

Over de sprekers

Erella Grassiani is antropoloog aan de UvA. Ze is gespecialiseerd in militarisering en veiligheid in Israël/Palestina. Ze doet onderzoek naar de Israëlische veiligheidsindustrie en is bestuurslid van Gate48, een organisatie van kritische Israeli’s in Nederland. Ze is recent naar Nederland teruggekeerd vanuit Jaffa.

Dina Zbeidy is antropoloog en heeft meerdere jaren gewerkt bij verschillende mensenrechtenorganisaties in Palestina en Nederland. Ze heeft onderzoek gedaan naar nationalisme, sociale bewegingen, en vluchtelingen in het Midden-Oosten. Dina is docent sociale wetenschappen bij de opleiding HBO Rechten aan de Hogeschool Leiden en senior onderzoeker bij het lectoraat Recht en Rechtvaardigheid binnen het thema Access to Justice.

Itaï van de Wal is masterstudent Rechtswetenschappelijk Onderzoek aan de Universiteit Utrecht. Hij doet onderzoek naar het vergelijken van apartheid als een politiek en rechtelijk systeem.

Yolande Jansen (moderator) is Universitair Hoofddocent Filosofie aan de Universiteit van Amsterdam en Bijzonder Hoogleraar humanisme in relatie tot religie en seculariteit voor de Socrates Stichting bij de Vrije Universiteit.

Gerelateerde programma’s
01 06 21
Contributions from the Humanities
Voices on Israel/Palestine

This two-part event offers a critical, academic perspective on Palestine/Israel. Speakers on the first night will provide an in-depth historical, cultural and social analysis of the current moment.

Datum
Dinsdag 1 jun 2021 20:00 – 21:30
Locatie
Online
01 10 19
Whither the two-state solution?
The future of Palestine

The recent move of the US Embassy from Tel Aviv to Jerusalem, the closing down of the Palestinian Liberation Organisation’s PLO office in Washington as well as the cut of US funding to the United Nations Relief and Works Agency for Palestinian refugees in the near east (UNRWA) have all resulted in a deadlock and breakdown of the peace process.

Datum
Dinsdag 1 okt 2019 20:00 – 21:30
Locatie
SPUI25
05 06 13
Catastrophe and Exile in the Modern Palestinian Imagination

Catastrophe and Exile in the Modern Palestinian Imagination: Telling Memories explores the cultural memory of al-Nakba (1948 Israeli independence, or The Catastrophe as it is known in Palestine) and its significance to the modern Palestinian imagination.

Datum
Woensdag 5 jun 2013 20:00 – 21:30
Locatie
SPUI25