Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN

Maatschappelijk verantwoord ondernemen, duurzaam ondernemen, corporate social responsibility… Het zijn termen waar het bedrijfsleven regelmatig mee strooit. Maar wat zijn ze waard? In tijden van transnationale verbondenheid en vergaande complexiteit van productieprocessen vraagt SPUI25 in Spe zich af: hoe en in hoeverre kunnen bedrijven moreel verantwoordelijk worden gesteld voor de gevolgen van hun productie? Met: Tom de Boer en Mariëtte Huijstee.

Detail Summary
Datum 19 mei 2015
Tijd 20:00 - 21:30
Locatie Amsterdamse Academische Club (AAC)

Locatie: Amsterdamse Academische Club 

Door factoren als globalisering en privatisering hebben bedrijven kunnen uitgroeien tot supermachten. Een multinational als Walmart heeft meer geld in kas dan elk van de vijftig armste landen op de wereld. Ingewikkelde economische kettingen waarin grote Westerse bedrijven in zee gaan met kleinere organisaties over de grens, die op hun beurt weer andere bedrijven inhuren, leiden tot ondoorzichtige productieprocessen. Hierdoor zijn multinationals moeilijk verantwoordelijk te houden voor erbarmelijke arbeidsomstandigheden en ernstige milieuvervuiling verderop in de productieketen. In de landen die hier het slachtoffer van worden  kijken ze vaak wel uit om hun investeerders streng te reguleren. En voor veel multinationals geldt: waarom zouden we ons verantwoordelijk voelen voor zo’n ‘ver-van-ons-bed-show’ die juridisch zo ingewikkeld in elkaar steekt?

Gelukkig ontluikt inmiddels bij het bedrijfsleven een zeker moreel besef, dat vorm krijgt in allerlei vormen van zelfregulering. Maar wat is de uitwerking hiervan in de praktijk? Tijdens deze avond nemen we een kijkje in de transnationale praktijk van de machtige multinationals en discussiëren we over hoe we het beste kunnen omgaan met een groeiende macht zonder groeiende verantwoordelijkheid van bedrijven. We benaderen de kwestie vanuit drie invalshoeken: die van slachtoffers uit een ontwikkelingswereldland, die van een onderzoeker en die van het bedrijfsleven.

Onze eerste spreker is advocaat Tom de Boer, die meewerkt aan een zaak waarin slachtoffers van een olieramp in Nigeria de Nederlandse moederonderneming Shell aansprakelijk proberen te stellen. Wat zijn mogelijke strategieën binnen het bestaande Nederlandse recht om een juridisch gat te dichten?

Ten tweede laten we onderzoeker Mariëtte Huijstee aan het woord over haar onderzoek naar de initiatieven die bedrijven nemen om zichzelf te reguleren. Hoe geven ze die vorm en wat zijn hun mooie woorden waard?

Het bedrijfsleven wordt vertegenwoordigd door Matthijn de Boer, jarenlang sustainability manager bij ABN Amro Group en tegenwoordig directeur van Atmosphere BV, dat bedrijven helpt sustainable business cases te ontwikkelen.
Is het zo langzamerhand noodzaak geworden om duurzaam te ondernemen of ondermijnt dit juist de concurrentiepositie?

De Amsterdamse Academische Club bevindt zich op de Oudezijds Achterburgwal 235.  

-
Tom de Boer

Over de sprekers

Tom de Boer is advocaat bij Prakken d’Oliveira. Hij is gespecialiseerd in internationaal recht en aansprakelijkheid voor mensenrechtenschendingen Hij studeerde cum laude af in Nederlands, Geschiedenis en Rechten aan de Universiteit van Amsterdam en studeerde ook aan de University of Michigan Law School en de University of Cape Town. Hij heeft daarnaast verschillende wetenschappelijke publicaties op zijn naam staan.

 

-
Mariette Huijstee

Mariette Huijstee is senior onderzoeker bij SOMO. Ze is gespecialiseerd in principes op het gebied van het bedrijfsleven en mensenrechten en strategieën voor NGO’s om bedrijven aan te spreken op hun verantwoordelijkheid om mensenrechten en het milieu te respecteren. Naast haar functie bij SOMO is ze ook universitair docent bij de Open Universiteit, waar ze les geeft in Duurzaam Ondernemen. Ze heeft een PhD in Milieubeleid van de Universiteit Utrecht waarvoor ze onderzocht hoe NGO’s bedrijven beïnvloeden en zo bedrijven kunnen aanspreken op hun verantwoordelijkheid. 

Matthijn de Boer is specialist op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Van 2003 tot 2007 werkte hij als sustainability manger bij ABN Amro Group. Daarna begon hij zijn eigen Atmosphere BV, een onafhankelijk management consultancy-bureau gespecialiseerd in Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Klanten zijn onder meer PostNL, Douwe Egberts en SNS Bank. 

SPUI25 in Spe

SPUI in Spe, de jongerenredactie van SPUI25, organiseert een aantal keer per jaar een lezing over een vrij te kiezen onderwerp. De huidige leden zijn Laura Burgers, Ramon Creighton, Hugo van Dam, Suze Govers, Philip Stein en Bram van Vulpen. 

Aanmelden

Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via spui25@uva.nl | T: 020 525 8142.

AANMELDEN

Amsterdamse Academische Club (AAC)

Oudezijds Achterburgwal 235
1012 DL Amsterdam