Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN

Slaaptekort: een toenemend probleem onder de jongere generatie. We slapen gemiddeld steeds minder en de wachtkamers van slaapcentra stromen vol. Slecht slapen verzwakt niet alleen het immuunsysteem, het is ook nog eens funest voor ons functioneren. Wat zorgt ervoor dat we massaal minder slapen? En hoe erg is het om weinig of slecht te slapen? Met: Jeroen van Baar, Gerard Kerkhof en Floor van Oosterhout.

Detail Summary
Datum 30 maart 2015
Tijd 20:00 - 21:30
Locatie Spui 25

Welke factoren hebben een negatieve invloed op ons slaapvermogen in de moderne maatschappij? Technologische ontwikkelingen bieden ons de mogelijkheid om tot in den treure naar een beeldscherm te turen, waardoor slapen ineens een stuk lastiger wordt. Permanente prikkels houden ons wakker en beïnvloeden daarnaast de kwaliteit van de slaap die we wel krijgen. Daarnaast kunnen we ons afvragen of we in de huidige prestatiemaatschappij onszelf nog wel genoeg nachtrust gunnen. Werk- en prestatiedruk gaan ten koste van slaap, maar ook het verlangen om een interessant sociaal leven te leiden kan zijn tol eisen. Het liefst ga je elke avond na je werk of studie sporten, uit eten, vrijmiboën, bijdragen aan je vrijwilligersproject of disco-bowlen: niemand vindt het leuk om op Facebook te lezen dat je je bed induikt.

Tijdens deze avond bediscussiëren drie sprekers de redenen tot zorg: neurowetenschapper en auteur Jeroen van Baar, slaaponderzoeker Gerard Kerkhof en Floor van Oosterhout, chronobioloog van het Waak-Slaap Centrum Slotervaartziekenhuis. Slaapwetenschappers spreken van een dreigende epidemie, maar hoe groot is het probleem werkelijk? En wat kunnen we er aan doen? Is slaap bittere noodzaak of zwaar overschat? 

Over de sprekers 

Jeroen van Baar (1990) is de auteur van het boek “De prestatiegeneratie” (2014, AtlasContact), waarin hij de drang naar excelleren onder de huidige generatie jongeren beschrijft. Daarnaast is hij promovendus in de neurowetenschappen aan het Donders Instituut van de Radboud Universiteit Nijmegen.

Dhr. prof. dr. Gerard Kerkhof is hoogleraar Psychofysiologie van de 24-uurs ritmiek en slaap aan de Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen van de UvA. Hij doet onderzoek naar de regulatie en deregulatie van slaap bij mensen en betitelt slaapgebrek in de huidige maatschappij als ‘een probleem van epidemische omvang'. 

Floor van Oosterhout is chronobioloog van het Waak-Slaap Centrum Slotervaartziekenhuis.

SPUI25 in Spe

De jongerenredactieraad van Academisch-Cultureel Centrum SPUI25, SPUI25 in spe, organiseert een paar keer per jaar een activiteit over een onderwerp dat de leden willen agenderen en organiseren. 

AANMELDEN

Spui 25

Spui 25-27
1012 WX Amsterdam