Mirror of Dew: politiek en poëzie in Perzië

In samenwerking met NWO Geesteswetenschappen

02feb2015 20.00 - 21.30

Lezing

Tijdens deze muzikale avond leiden gezongen poëziefragmenten u door de bijzondere dichtbundel Mirror of Dew van de Iraanse dichteres Zhāle Qā’em-Maqāmi. Literatuurwetenschapper Asghar Seyed-Gohrab, componist Rokus de Groot en literatuurcriticus Margot Dijkgraaf gaan met elkaar over de bundel in gesprek. Zang: Mercede Hashemi, cello: Eduard van Regteren Altena.

Een van Iran’s beste vrouwelijke dichters, Zhāle Qā’em-Maqāmi (1883–1946), beschreef in de eerste helft van de twintigste eeuw de impact die de Perzische culturele traditie en het Islamitisch recht hadden op haar persoonlijke leven. Ze schrijft diep persoonlijke, intieme poëzie over haar privéleven, haar angsten, haar gefrustreerde liefde en over haar gevoelens voor haar man, met wie ze tegen haar wil getrouwd was.

Haar gedichten zijn gevonden en voor het eerst in het Engels uitgegeven door literatuurwetenschapper Asghar Seyed-Gohrab, die onderzoek doet naar de relatie tussen poëzie en politiek in Iran. Componist en musicoloog Rokus de Groot is bezig met de compositie van liederen op haar gedichten.

Tijdens deze muzikale avond leiden enkele van die liederen u door de dichtbundel van Zhāle Qā’em-Maqāmi. Asghar Seyed-Gohrab, Rokus de Groot en literatuurcriticus Margot Dijkgraaf gaan naar aanleiding van de fragmenten met elkaar in gesprek over de dichtbundel. Zang: Mercede Hashemi, cello: Eduard van Regteren Altena.

 Sandra Rottenberg is gespreksleider tijdens deze avond.

Over de sprekers

Asghar Seyed-Gohrab  

Dr. Asghar Seyed-Gohrab is Universitair Hoofddocent aan de Universiteit Leiden. Hij is gespecialiseerd in de Perzische literatuur en de islamitische mystiek. Hij heeft verschillende boeken en artikelen gepubliceerd over de Perzische poëzie, politiek en de mystiek van de islam. Recent verscheen van hem Mirror of Dew: The Poetry of Ālam-Tāj Zhāle Qā'em-Maqāmi, (Cambridge: Harvard University Press, Ilex Series 14, 2014). Andere titels van zijn hand zijn: Courtly Riddles: Enigmatic Embellishments in Early Persian Poetry, (Leiden: LUP, 2008, 2010); Conflict and Development in Iranian Film, co-edited with K. Talattof, (Leiden: LUP, 2013). Metaphor and Imagery in Persian Poetry, edited volume, Leiden / Boston: Brill, 2012). Hij is de hoofdredacteur van de Iranian Studies Series aan Leiden University Press en Chicago University Press.

Rokus de Groot

Rokus de Groot is componist en emeritus-hoogleraar Muziekwetenschap, Universiteit van Amsterdam. Als componist schrijft hij muziek geïnspireerd door het concept 'interculturele polyfonie', in samenwerking met musici, zangers en dansers met een verschillende culturele achtergrond, onder meer in Nederland, Turkije en India. Als musicoloog houdt hij zich o.a. bezig met het begrip polyfonie als metafoor, in wetenschappen en kunsten. Hij heeft met Asghar Seyed Gohrab samengewerkt in projecten rond Rumi, Omar Khayyam en Nizami (de opera Leyli en Majnun).

Margot Dijkgraaf

Margot Dijkgraaf is literatuurcriticus voor NRC Handelsblad, intendant debat en literatuur bij de Nederlandse Ambassade in Parijs en adviseur bij de Akademie van Kunsten. Zij publiceerde onder andere Franstalige literatuur van nu (De Geus), De pen van Europa (Prometheus) en Nooteboom en de anderen (De Bezige Bij). Onlangs verscheen Spiegelbeeld en schaduwspel. Over het oeuvre van Hella S. Haasse (Querido).

Mercede Hashemi

Mercede Hashemi is sinds haar 18e jaar begonnen met zangles en na 5 jaar begon ze zelf les te geven. Ze is nu 16 jaar in Nederland en vanaf 2004 begonnen met optreden. Haar optreden tijdens deze Spui25-bijeenkomst is haar eerste ervaring met europese muziek en europese tekst.

Eduard van Regteren Altena

Eduard van Regteren Altena begon zijn opleiding aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag, en studeerde vervolgens aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam. Hij maakt deel uit van verschillende ensembles, waarmee hij meer dan 200 wereldpremières uitvoerde. Met the Mondrian Strings maakte hij deel uit van het Willem Breuker Kollektief.

 

Aanmelden

Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via spui25@uva.nl | T: 020 525 8142.

Gepubliceerd door  Spui25