Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN

Waarom kiezen zo weinig vrouwen een carrière in technologie of economie? Economische onderzoek heeft uitgewezen dat mannen gemiddeld worden aangetrokken door competitie terwijl vrouwen het liever uit de weg gaan. Kunnen deze verschillen in de wil om te competeren met anderen genderverschillen verklaren in de keuze van carrières? Promovendus Thomas Buser vertelt.

Detail Summary
Datum 2 december 2014
Tijd 12:20 - 13:00
Locatie Spui 25

De afgelopen jaren is de genderkloof op de arbeidsmarkt kleiner geworden. In veel Europese landen, studeren er meer vrouwen af op de universiteit dan mannen en het verschil in gemiddelde salarissen is afgenomen. Toch zijn er nog steeds grote verschillen tussen mannen en vrouwen op te merken als het bijvoorbeeld gaat om het percentage vrouwen in topfuncties of het percentage vrouwen werkzaam binnen de exacte wetenschappen en techniek.

Bovenop de plausibele verklaringen hiervoor zoals discriminatie en familieverplichtingen, heeft recent economisch onderzoek een andere verklaring gevonden: vrouwen kiezen andere carrieres omdat ze, gemiddeld, andere economische voorkeuren hebben. Deze experimenten laten zien dat vrouwen minder competitief, minder risicozoekend en minder zelfverzekerd zijn, vooral in ''typische'' mannenbanen. Maar kunnen deze verschillen in voorkeuren de genderverschillen in carrièrekeuzes verklaren?

Over de spreker

Thomas Buser assistent professor Economie aan de Universiteit van Amsterdam. Zijn onderzoek concentreert zich op experimentele en gedragseconomie. Recentelijk heeft hij een NWO Veni-prijs ontvangen om verder onderzoek te stimuleren individuele verschillen in carrièrekeuzes. Thomas Buser is geboren in Zwitserland, studeerde economie aan de Universiteit van Lausanne en Warwick University voordat hij aan zijn PhD begon aan de Universiteit van Amsterdam.

Lunchlezingen: Broodje Kennis

Dit najaar heeft Academisch-cultureel centrum SPUI25 haar reeks lunchlezingen onder de titel 'Broodje Kennis' vervolgt. De ''Broodje Kennis''-lezing van Thomas Buser is de laatste van dit seizoen.

In het voorjaar zal er een nieuw seizoen starten, met nieuwe interessante, jonge onderzoekers!

SUBSCRIBE

Spui 25

Spui 25-27
1012 WX Amsterdam