Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN

Avond naar aanleiding van het verschijnen van 'Verrek, het is geen kunstenaar. Gerard Reve en het schrijverschap' van Edwin Praat.

Detail Summary
Datum 28 november 2014
Tijd 20:00 - 21:30
Locatie Spui 25

Hoe ver mag of moet een schrijver tegenwoordig gaan om zijn werk aan de man te brengen? Moet hij zich mengen in het publieke debat, en zo ja, van wie moet hij dat dan? Is het schrijven van goede boeken eigenlijk nog wel zijn belangrijkste taak?

Edwin Praat promoveerde in 2011 aan de Universiteit van Amsterdam op een onderzoek naar Gerard Reve. Reve was de eerste Nederlandse schrijver die nadrukkelijk gebruikmaakte van de massamedia om zichzelf en zijn werk bij het publiek bekend te maken. Onlangs verscheen bij Amsterdam University Press de handelseditie van dit proefschrift, Verrek, het is geen kunstenaar. Gerard Reve en het schrijverschap.

Naar aanleiding van het verschijnen van dit boek spreekt Edwin Praat deze avond met drie Nederlandse auteurs over het hedendaags schrijverschap, de rol van commercie, en de noodzaak om jezelf aan het publiek te laten zien. Uiteraard wordt in dat gesprek vaak, in woord en beeld, teruggegrepen op de publieke optredens van Gerard Reve. Als intermezzo vertelt Eddy Posthuma de Boer over het fotograferen van de zelfbenoemde volksschrijver.

Met: Edwin Praat, Niña Weijers, Christiaan Weijts, A.H.J. Dautzenberg en Eddy Posthuma de Boer.

Over de sprekers

Niña Weijers 

Niña Weijers debuteerde in mei 2014 met de roman De consequenties, die werd bekroond met de Anton Wachterprijs. De roman handelt over de manier waarop een jonge kunstenares haar leven laat overlopen in de kunst die ze maakt. Voor De correspondent maakt Weijers op dit moment een serie over jonge kunstenaars en engagement.

A.H.J. Dautzenberg  

Schrijver A.H.J. Dautzenberg is Reviaan en verbaast zich over de marginale rol van schrijvers in het intellectuele debat. Hij is, behalve van zijn boeken, bekend van zijn geruchtmakende optredens in de publieke ruimte. In veel van die optredens wordt de scheidslijn tussen fictie en werkelijkheid vakkundig uitgegumd.

Christiaan Weijts  

Christiaan Weijts is romancier en schrijft voor De Groene Amsterdammer en nrc.next. Zijn columns gaan niet zelden over de verhouding tussen de culturele elite en de massa, en de spagaat van de hedendaagse schrijver die die massa moet zien te bereiken om zichzelf een sociale identiteit – en een belegde boterham – te verschaffen.

Eddy Posthuma de Boer  

Eddy Posthuma de Boer is een van Nederlands meest vooraanstaande fotografen. Hij portretteerde Gerard Reve regelmatig.

Edwin Praat 

Edwin Praat (moderator) promoveerde in 2011 cum laude aan de Universiteit van Amsterdam op een proefschrift over Gerard Reve en het moderne kunstenaarschap. Verrek, het is geen kunstenaar is de handelseditie van dit proefschrift. 

 

Aanmelden

Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via spui25@uva.nl | T: 020 525 8142.

AANMELDEN

Spui 25

Spui 25-27
1012 WX Amsterdam