Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN

Een halve eeuw lang onderhielden vertaler en schrijver August Willemsen en kunstenares Marian Plug een bijzondere briefwisseling. De brieven zijn nu bijeengebracht in de uitgave 'Bewaar deze brieven als je eigen tekeningen' in de serie Privé-Domein. Het boek zal tijdens deze middag feestelijk gepresenteerd worden. Met o.a.: Marian Plug en Maarten Asscher.

Detail Summary
Datum 27 november 2014
Tijd 17:00 - 18:30
Locatie Spui 25

In de briefwisseling tussen vertaler en schrijver August Willemsen en beeldend kunstenares Marian Plug staat hun vriendschap en hun beider leven en werk centraal. Maarten Asscher, die een uitvoerig voorwoord schreef bij de uitgave van deze correspondentie, gaat in gesprek met Marian Plug, mede aan de hand van filmfragmenten, foto’s, geluidsopnamen en afbeeldingen van schilderijen en tekeningen. Samen met de brieven vertellen deze beelden en geluiden het verhaal van een levenslange verliefde vriendschap tussen een van de belangrijkste literaire vertalers die Nederland heeft gehad en een beeldend kunstenares, een jeugdvriendin die een vriendin-voor-het-leven werd.

Vanaf hun eerste gezamenlijke reizen naar het Zuiden eind jaren vijftig bleven August Willemsen en Marian Plug elkaar een halve eeuw lang schrijven, zodat hun correspondentie, onder de titel Bewaar deze brieven als je eigen tekeningen bijeengebracht door Marian Plug en Joost Meuwissen, niet slechts een beeld geeft van een bijzondere onderlinge vriendschap, maar ook van het verloop van twee indrukwekkende kunstenaarslevens. Als afsluiting van de bijeenkomst zal Privé-Domein-redacteur Michel van de Waart een eerste exemplaar van het boek overhandigen aan Marian Plug. 

Over de sprekers

August Willemsen (1936-2007) was een ‘homme de lettres’ in de ware zin van het woord. Hij vertaalde grote Portugese en Braziliaanse schrijvers als Fernando Pessoa en Graciliano Ramos. In Privé-Domein verschenen eerder van zijn hand Braziliaanse brieven, Vrienden, vreemden, vrouwen en De val.

Marian Plug (1937) is schilder. Zij maakt landschappen in olieverf. Haar werk werd onderscheiden met verschillende prijzen, waaronder de Jeanne Oostingprijs voor schilderkunst, de Hans Jafféprijs en de Singer Prijs.

Maarten Asscher (1957) is schrijver en directeur van de Athenaeum Boekhandel. Zijn meest recente boek is de essaybundel Appels en peren. Lof van de vergelijking (2013).

Aanmelden

Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via spui25@uva.nl | T: 020 525 8142.

AANMELDEN

Spui 25

Spui 25-27
1012 WX Amsterdam