Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN

Dit jaar staan in de Novemberlezingen van het Genootschap Amstelodamum de armen van Amsterdam centraal. Deel 4: hoogleraar Economische, Sociale en Demografische Geschiedenis Jan Kok over verhuizen als bestaansstrategie van de Amsterdamse armen (1890-1940).

Detail Summary
Datum 27 november 2014
Tijd 12:30 - 13:00
Locatie Spui 25

Verhuizen als bestaansstrategie van de Amsterdamse armen (1890-1940) 

Een publicatie over de Amsterdamse volkshuisvesting draagt de veelzeggende titel ‘Ik moet naar een kleinere woning omzien, want mijn gezin wordt te groot’ (Ottens, 1975). Voor Amsterdammers aan de onderkant van de  samenleving was de maandelijkse huur een belangrijke onkostenpost. Steeds werden manieren gezocht om hierop te bezuinigen, bijvoorbeeld door naar een goedkoper adres vlakbij te verhuizen. In een onderzoek naar het verhuisgedrag van Amsterdamse armen hebben Jan Kok, Kees Mandemakers en Henk Wals 1100 gezinnen gevolgd in hun trektocht door de stad. Jan Kok vertelt over dit onderzoek. Welke mensen, in welke omstandigheden, verhuisden als een strategie om te overleven? 

 

Over de spreker

Jan Kok studeerde economische en sociale geschiedenis aan de VU en is thans hoogleraar Economische, Sociale en Demografische Geschiedenis aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij promoveerde op een proefschrift getiteld Langs verboden wegen. De achtergronden van buitenechtelijke geboorten in Noord-Holland, 1812-1914. Zijn belangrijkste aandachtsgebieden zijn de gezinsgeschiedenis, demografische geschiedenis en de geschiedenis van levenslopen. 

Novemberlezingen

De Novemberlezingen van het Genootschap Amstelodamum worden, zoals gebruikelijk, gehouden op de donderdagen van 12.30-13.00 uur, dit jaar op 6, 13, 20 en 27 november. Het onderwerp van dit jaar is In de marge van de samenleving. Amsterdam en zijn armen. Ook dit jaar zijn de lezingen, dankzij een genereuze donatie, gratis. 

Het Genootschap Amstelodamum

Het Genootschap Amstelodamum, opgericht in 1900, heeft tot doel de kennis van en de belangstelling voor het verleden en heden van Amsterdam te bevorderen. Hiertoe geeft het vier maandbladen en één jaarboek per jaar uit, organiseeert excursies, symposia lezingen. Recentelijk is het accent steeds meer komen te liggen op de wetenschappelijke bestudering van de geschiedenis van Amsterdam. Daarnaast blijft het genootschap zich inzetten bij bedreiging van het culturele erfgoed van Amsterdam en voor een zorgvuldig en verantwoord monumentenbeheer.  

Aanmelden

Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via spui25@uva.nl | T: 020 525 8142.

AANMELDEN

Spui 25

Spui 25-27
1012 WX Amsterdam