Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN

Interactief, High Definition en 'on demand' - het medium televisie ondergaat grote veranderingen. Zo groot, dat het idee van televisie zoals het begonnen is, namelijk als uitzender van programma's op vaste tijdstippen en zonder invloed van de kijker, ten einde lijkt. Hoe ziet de toekomst van televisie eruit? Bestaat televisie straks nog wel? Het einddebat van de reeks Debat in beeld en geluid.

Detail Summary
Datum 27 november 2014
Tijd 17:00 - 18:30

Let op: dit programma vindt plaats op locatie in het Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum! 

Met de apotheose van het programma Big Brother op 30 december 1999 volgden 3,3 miljoen kijkers niet alleen het slot van een vernieuwend en bijzonder controversieel reality-programma, zij waren ook getuige van een onomkeerbare transformatie van het medialandschap. Het was het eerste multimediale televisieprogramma. Toeschouwers konden via internet de gebeurtenissen in het huis 24 uur per dag volgen, zelf camera’s kiezen en via telefonie invloed uitoefenen op het verloop van het programma.

Oude en nieuwe media groeien naar elkaar toe, concurreren en convergeren. Big Brother wees als programma vooruit naar de transformatie die het medium televisie in het eerste decennium van de eenentwintigste eeuw zou ondergaan. Nieuwe vormen van journalistiek, televisie in High Definition, interactieve televisie: de televisie verandert van een medium dat programma’s of content uitzendt op een door de zender bepaald tijdstip, naar een medium dat net als ene bibliotheek of archief programma’s en content voor individueel gebruik door de kijker beschikbaar stelt. Hoe spelen omroepen, programmamakers en televisieproducenten in op deze veranderingen? We praten erover in het laatste, afsluitende debat van de debatreeks Debat in beeld en geluid, en wel in het hart van de Nederlandse mediawereld: in het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid te Hilversum. Meer informatie volgt.

Over de sprekers

Eggo Müller (UU) is Professor Media en Communicatie aan de Universiteit Utrecht. Hij is directeur van de ‘School of Media and Culture Studies’. He is co-directeur van het onderzoek naar Televisie in transitie aan de UU. Muller leidt het EU-project EUscreenXL, een samenwerking russen 32 Europese televisie archieven, software ontwikkelaars en universiteiten om Europees audiovisueel erfgoed online toegankelijk te maken. 

Paul Römer (NTR) begon zijn omroeploopbaan bij de TROS, hij was onder andere uitvoerend producent en Hoofd amusement. Van 1995 tot 2010 werkte hij bij Endemol, onder andere als Managing Director Nederland. Later was hij ook verantwoordelijk voor de internationale creatieve strategie.  Paul Römer was een van de formatontwikkelaars van Big Brother. Sinds 2011 is hij directeur van de NTR.

Hans Beerekamp is televisiecriticus van NRC Handelsblad 

Debat in beeld en geluid

De twintigste eeuw was een eeuw vol beeld en geluid. Niet alleen hoorde men geluiden die nog nooit waren gehoord, het gebeurde via de radio op ongekende schaal. Televisie voegde daar nog eens een enorme hoeveelheid bewegend beeld aan toe. Wat was de invloed van die audiovisuele vloedgolf? Op het gedrag van mensen, op hun denken en hun gevoel? En wat betekenen technologische doorbraken als internet en de digitale media? Deze vragen staan centraal in een programma van vier avonden met presentaties, een panel en uniek archiefmateriaal. De reeks is georganiseerd door het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid in samenwerking met SPUI25. 

Aanmelden

Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via spui25@uva.nl | T: 020 525 8142.

AANMELDEN