Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN

Wat betekent het aantreden van de onconventionele paus Franciscus I voor de koers van de Rooms-Katholieke kerk? Kan deze ene man daadwerkelijk verandering brengen in dit eeuwenoude instituut? Een verkenning van het nieuwe Vaticaan door jongerenredactie SPUI25 in Spé. Met: Andrea Vreede en Erik Borgman.

Detail Summary
Datum 16 juni 2014
Tijd 20:00 - 22:00
Locatie Spui 25

- 'Annuntio vobis gaudium magnum; habemus Papam!' -

(Ik verkondig u met grote vreugde: we hebben een paus.)

Met deze woorden wordt al 500 jaar aangekondigd dat de Katholieke kerk een nieuwe leider heeft. Ze werden voor het laatst uitgesproken toen de Argentijnse kardinaal Jorge Mario Bergoglio op 13 maart 2013 als paus Franciscus I werd verkozen. Franciscus’ eerste woorden als Paus lieten echter een heel ander beeld zien dan we tot nog toe van de hoogste katholieke geestelijke gewend waren: hij begroette het publiek op het Sint Pietersplein met een zacht uitgesproken 'buona sera'.

Franciscus is de opvolger van Benedictus XVI, die als eerste paus in de geschiedenis van de Rooms-katholieke kerk besloot vrijwillig af te treden. Sindsdien maakt de Argentijn internationaal furore bij zowel katholieken als niet-katholieken, met een stijl die op zijn zachtst gezegd als onconventioneel bestempeld kan worden. Zo verkiest hij het Vaticaans gastenverblijf boven het pauselijk paleis, waste hij de voeten van HIV/Aids-patiënten en twittert hij selfies met gelovigen. Ook is hij niet bang om stelling te nemen over gevoelige onderwerpen binnen de kerk: ten aanzien van homoseksualiteit vroeg hij zich af “wie hij is om te oordelen als zij [homo’s] de Heer zoeken [...]”. Ook neemt Franciscus geen blad voor de mond als het gaat om kindermisbruik, hetgeen hij openlijk en stellig veroordeelt.

Maar verandert er onder leiding van paus Franciscus ook daadwerkelijk iets aan het Vaticaans beleid? Is hij echt zo anders en vernieuwend ten opzichte van zijn voorganger Benedictus? Of is het imago van Franciscus niets meer dan een goed uitgekiende PR-strategie? Is er concreet iets veranderd in de katholieke kerk sinds het aantreden van Franciscus, of is het ook voor hem een onmogelijke opgave om de kerk werkelijk te hervormen?

Samen met journalist Andrea Vreede en hoogleraar theologie Erik Borgman gaan we op zoek naar antwoorden op deze vragen. Uiteindelijk hopen we met deze twee experts en het publiek te bepalen in hoeverre deze nieuwe Paus ook een nieuwe Kerk brengt. 

Over de sprekers 

Erik Borgman is hoogleraar ‘Theologie van de religie, in het bijzonder van het Christendom’ aan de universiteit Tilburg. Hij schreef het artikel ‘Franciscus: paus van de compassie’ ter gelegenheid van het eenjarig pausschap van Franciscus.

Andrea Vreede (Amsterdam, 1962) is archeoloog, tolk/vertaler maar bovenal journalist en Italië-kenner. Van 2002 tot en met 2012 was ze correspondent in Italië voor het NOS-journaal. In 2005 versloeg ze na het overlijden van Johannes Paulus II het conclaaf dat Joseph Ratzinger tot Benedictus XVI koos. Vorig jaar mocht ze opnieuw als Vaticaandeskundige voor de NOS verslag doen van het aftreden van Benedictus en de uitverkiezing van kardinaal Jorge Mario Bergoglio tot zijn opvolger, de huidige paus Franciscus.

De avond wordt gemodereerd door Suze Govers en Kayleigh van Oorschot.

Aanmelden

Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via spui25@uva.nl | T: 020 525 8142.

AANMELDEN

Spui 25

Spui 25-27
1012 WX Amsterdam