SPUI25 op locatie: Food for thought met Amade M'charek

In samenwerking met NRC Handelsblad

09apr2014 18.00 - 19.45

Lezing

Luisteren naar een goed verhaal en genieten van een maaltijd: dat is Food for thought. Iedere woensdagavond kunt u aanschuiven aan een gedekte tafel in het NRC restaurant, genieten van een maaltijd en een glas, maar vooral van een boeiende tafelrede. Ditmaal: Amade M'charek.

Op uitnodiging van SPUI25 houden wetenschappers, denkers en vernieuwers een enthousiasmerend verhaal over de meest recente, toekomstgerichte  ontwikkelingen in hun vak.

Het maakbare gezicht: over de rol van ras in forensische identificatie

Tijdens haar tafelrede zal Amade M’charek vertellen over de forensische praktijk van gezichtsreconstructie. Hoe reconstrueer je het gezicht van een onbekend slachtoffer? Hoe kun je uitspraken doen over gezichten van verdachten op basis van hun DNA?

M’charek stelt dat raciale categorieën een cruciale rol spelen bij het identificeren van een persoon. Het geven van een gezicht gaat hand in hand met raciale toeschrijvingen aan de persoon waartoe het behoort. Is dat wenselijk? En welke rol spelen raciale classificaties in de praktijk van forensische identificatie?

M’charek zal ingaan op ‘cutting edge’ genetische technieken, zoals genetisch onderzoek naar waarneembare kenmerken. Daarnaast zal ze meer alledaagse technieken als de handmatig geproduceerde compositietekening onder de loep nemen. 

 

Amade M'Charek

Amade M'charek

Amade M’charek is als universitair hoofddocent verbonden aan de afdeling antropologie van de Universiteit van Amsterdam. Ze is directeur van het onderzoeksprogramma Health, Care & the Body. Haar huidige onderzoek richt zich op de relevantie en irrelevantie van ras in forensische praktijken, waarvoor ze in december 2013 een vijfjarige ERC-Consolidator beurs kreeg toegekend. M’charek leidt ook een onderzoek naar de biologisering van de Nederlandse identiteit in de genetica, genealogie en archeologie: ‘Dutchness in Genes and Genealogies’. Daarnaast geeft ze leiding aan het project ‘Sexuality & Diversity in the Making.’ Ze is oprichter van het European Network for the Social Studies of Forensics (EUnetSSF).

 

 

Kaarten

Kaarten voor de maaltijd, een glas en de tafelrede kosten 25 euro, en zijn te bestellen via de website van NRC Restaurant-café.

Gepubliceerd door  Spui25